Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ředitel nechce, aby Egerházi dál vedl balet Jihočeského divadla

Ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek odmítá prodloužit smlouvu uměleckému šéfovi baletu Attilovi Egerházimu, i když pod jeho vedením tento mezinárodní soubor získal řadu významných ocenění. Proti úmyslu ředitele vznikla petice, kterou k dnešní 18:00 podepsalo téměř 240 lidí.

Průdek po dnešním jednání s organizátory petice řekl, že své rozhodnutí nezmění a Egerházi od června 2016 nemá na jihu Čech stálé angažmá. „Ne, svůj názor nezměním, nebylo to jednoduché rozhodnutí, ale jsem přesvědčen, že je dobré a ve prospěch Jihočeského divadla i baletu,“ uvedl Průdek. Posláním jediného profesionálního divadla v Jihočeském kraji je podle něj nabízet širší repertoár, i v baletu, a divákům zprostředkovat balet z vícero pohledů než je úzká nabídka spojená s choreografem Egerházim, který dělá výlučně moderní balet. Nabídku chce obohatit o neoklasický balet a pohybové divadlo. 

 

Dalším důvodem, proč mu Průdek neprodloužil smlouvu, je to, že Egerházi prý působí organizační problémy v třísouborovém divadle. „Attila Egerházi je vynikající choreograf. Takového budete těžko hledat,“ vzkázal pod peticí Průdkovi přední český choreograf Pavel Šmok a připojil se i umělecký ředitel baletu Národního divadla v Praze Petr Zuska a desítky dalších odborníků a stálých diváků Jihočeského divadla.

 

Egerházi nastoupil do Jihočeského divadla v roce 2009, pod jeho vedením získal soubor i jeho členové řadu ocenění, třeba sólista Zdeněk Mládek Cenu Thálie. Na repertoáru baletu jsou inscenace, na kterých se spolu s Egerházim podíleli proslulí choreografové, například Jiří Kylián.

 

„To, že může být tak znamenitý baletní soubor právě v Jihočeském divadle, pokládáme za velké štěstí a důvod k hrdosti. Pokud bude současný soubor nahrazen jiným, natož zrušen, bude zdejší kulturní prostředí o mnoho chudší. A to bude ztráta, kterou nedokážete nahradit Vy ani kdokoliv jiný,“ apelují na ředitele Průdka lidé v petici.

 

Třiatřicetiletý Lukáš Průdek se stal ředitelem jihočeské scény loni v říjnu. Syn režiséra Josefa Průdka a rodák z Českých Budějovic, absolvent pražské DAMU, který naposledy působil v Dejvickém divadle, vystřídal ve funkci senátora Jiřího Šestáka. Hned při svém nástupu řekl, že řadu věcí bude dělat jinak on.

 
Zdroj: ČTK
 

Štítky balet, Jihočeské divadlo, Attila Egerházi, petice, divadlo, Česko, Jiří Kylián, Jiří Šesták, Pavel Šmok, Zdeněk Mládek, Petr Zuska, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitel nechce, aby Egerházi dál vedl balet Jihočeského divadla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.