Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Centrum Budějc ožilo na maximum. Ulicemi prošel dlouhý majálesový průvod

„Konec světa,“ komentovala jedna postarší paní seřazování účastníků průvodu Budějovického Majálesu, který městem prošel po poledni. Faktem je, že i takový pocit mohla tato akce vyvolat. Mlácení do bubnů, sborové skandování, pískání na píšťalky... Byl to rachot!

Už po jedenácté hodině bylo evidentní, že ve městě dojde k něčemu většímu. Po ulicích se potulovaly prapodivné skupinky mladých lidí - kluci v ženských šatech, klauni, trpaslíci, smrťáci... Všichni měli stejný cíl - Háječek.

Právě odtud průvod ve 12 hodin vyrazil. A byla to náramná podívaná. Ze studentů čišela radost a nadšení, jedinečnou procházku městem si hodlali užít naplno. Na mnoha místech je burcovali jejich přátelé, mnohdy i rodiče, ale také úplně cizí lidé, kteří byli překvapení, co se to děje.

Jak byl průvod dlouhý? Jen pro představu - v okamžiku, kdy k Biskupskému gymnáziu dorazil jeho začátek, byl ještě u Háječku vidět jeho konec.

I po takřka týdnu plném akcí jsou studenti evidentně plni energie. Dneska ji budou jednoznačně potřebovat - na Sokolském ostrově a následně v Gerbeře totiž zahraje mnoho rozmanitých kapel a muzikantů. Počítá se, že právě tato hudební tečka bude pomyslným vrcholem letošního majálesu.

Pohodová atmosféra na Sokolském ostrově byla v týdnu až nakažlivá

Středeční chladné počasí bylo možná pro účastníky Budějovického Majálesu zklamáním, chuť si však všichni bezesporu spravili o den později. Čtvrteční odpoledne bylo na Sokolském ostrově takřka idylické a rozdíl mezi oběma dny byl markantní již na první pohled.

Lidé lenošili na dekách v trávě, házeli si s talířem, hráli fotbálek v nafukovacích koulích, s dětmi dováděli na dětském hřišti či si užívali oficiální program. Uvolněná atmosféra byla nakažlivá a není divu, že se nechali strhnout i mnozí kolemjdoucí, kteří za sebou měli náročný den v práci. Sednout si a pozorovat pohodu, která na ostrově panovala, bylo uvolňující.

„Zašel jsem si na zmrzlinu, ale když jsem viděl, jak to tady žije, řekl jsem si, že tady chvíli zůstanu. Hned se cítím o kus mladší,“ usmál se jeden z návštěvníků. „Už jen fotbal v těch obřích koulích za to stojí. Dobrá sranda!“

Takzvaný Bumberball skutečně pozornost přitahoval asi nejvíce. Hráči si byli vědomi, že jsou pod dohledem, a tak do sebe šli naplno. Evropský fotbal? Spíše ten americký! Sportovci byli každou chvíli na zemi, kutáleli se, nohama mlátili ve vzduchu. Není divu, že mnozí diváci takřka brečeli smíchy.

Čtvrteční den byl ale také hodně zaměřen na malé děti. Hrály různé hry, fotbal v uzavřeném prostoru či si užívaly divadlo.

Předposlední majálesový den na Sokolském ostrově byl zkrátka totálně pohodový a mohou za to hlavně samotní návštěvníci, kteří doma nezapomněli dobrou náladu.

Průvod Budějovického Majálesu 2015

Pátek, 29. května 2015, 17:46

Průvod Budějovického Majálesu 2015. Foto: Dominik Svoboda
Průvod Budějovického Majálesu 2015. Foto: Dominik Svoboda

Štítky České Budějovice, fotbal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum Budějc ožilo na maximum. Ulicemi prošel dlouhý majálesový průvod  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.