Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Letní kina se probouzejí ze zimního spánku. Některá nabídnou novinky, jiná staré klasiky

Dříve to bývala samozřejmost takřka každého většího města, dneska se pomalu začíná jednat o vyhynulý druh. Řeč je o letních kinech, kterých v posledních letech značně ubylo. Důvodem byla většinou potřebná modernizace, která by se provozovatelům nevyplatila. Leckde ale i návštěvnost klesla natolik, že již bylo nemožné kino udržet.

Přesto se i na jihu Čech najde několik míst, kde si filmy pod širým nebem stále můžete užít. V Budějcích je již tradicí, že se v Háječku promítají hlavně staré klasiky a nejinak by tomu mělo být i v letošním roce. Ucelený program bude teprve představen...

Naproti tomu například letní kino v Černé v Pošumaví, které letošní sezónu zahájí již tento pátek (5. června), nabízí i aktuální blockbustery. Návštěvníci se tak během června dočkají například nového Šíleného Maxe (9. června), který se může pochlubit skvělým hodnocením jak kritiků, tak i fanoušků původní série, dramatu Dítě číslo 44 (11. června), jež se natáčelo v České republice, či Jurského světa (27. června), který navazuje na původní trilogii legendárního Jurského parku. Prostor dostanou i české komedie - Život je život Milana Cieslara a Vybíjená Petra Nikolaeva. Prvním letošním filmem bude český horor Ghoul (5. června).

Černá v Pošumaví si novinky může dovolit z toho důvodu, že je místní letní kino digitalizované. Kromě filmových projekcí se v něm ale koná i řada kulturních akcí.

S letním kinem letos mohou počítat i lidé v nedaleké Horní Plané. Zde bude provoz zahájen 3. července, kdy se uskuteční projekce animované pohádky 7 trpaslíků.

„Z dalších snímku, jež během léta nabídneme, bych zmínil například Ghoul, Intimity, Andělé všedního dne, Pošťák Pat, Zvonilka či Zloba: Královna černé magie,“ načrtl Luděk Štěpánek z hornoplánského infocentra.

Letní kina na Lipensku plní funkci i turistické atrakce. Užít si den na pláži lipenského jezera a večer se pobavit u nějaké pěkného filmu, tomu odolá málokdo...

„Ačkoliv nemůžeme říct, že by naše kino trhalo návštěvnické rekordy, myslím, že je oblíbené jak mezi místními lidmi, tak i návštěvníky. Letních kin již příliš není. To naše se ještě k tomu může pochlubit krásnou okolní přírodou,“ zmínil Jiří Hůlka, starosta Horní Plané.

Zajímavý program letos nabídne letní kino ve Strakonicích. Vedle filmů jako Probudím se včera (4. července), Rivalové (10. července) či Sexy 40 (18. července) bude pozornost věnována i hudebně zaměřeným snímkům. 3. července budou diváci sledovat osud zpěvačky Edith Piaf, 24. července areálem zaduní Rolling Stones v koncertním dokumentu legendárního Martina Scorseseho a speciální jednohubka se chystá pro fanoušky The Doors, kdy po filmu zahraje vyhlášený revival The Other Voices (10. července).

Pokud budete například v Sezimově Ústí, i zde si můžete užít letní kino. Tento měsíc je v plánu Jurský svět (13. a 19. června), Země zítřka (20. června) nebo dusný horor Insidious 3: Počátek.

Budějcké Kino Háječek zatím program zveřejněný nemá. Jedná se o filmech, které budou promítány. Vzhledem k tomu, že má kino starou techniku, je výběr poněkud omezený.

Takže deku s sebou a užijte si pořádnou dávku bijáků! O

Štítky letní kino, kino, film, Česko, Pošumaví, hibernace, Jurský svět, Édith Piaf, Martin Scorsese, České Budějovice, Milan Cieslar, Petr Nikolaev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní kina se probouzejí ze zimního spánku. Některá nabídnou novinky, jiná staré klasiky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.