Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Výstavy potěší návštěvníky zámků Jindřichův Hradec, Vimperk či Kratochvíle

Portréty slavných, divadelní loutky, dobové kresby... Letošní nabídka sezónních výstav na jihočeských památkách je rozmanitá. Stačí si jen vybrat.

Ke konci se pomalu chýlí výstava na zámku v Jindřichově Hradci, která prezentuje Portréty slavných od Josefa Blechy. Potrvá do 28. června. „V zámecké galerii je vystaveno zhruba 30 portrétů - karikatur slavných osobností ze světa hudby, filmu a literatury, například Franz Kafka, Clint Eastwood, Freddie Mercury, Rolling Stones, Johann Strauss ml. a další. Pro Josefa Blechu je nejdůležitější vystihnout povahu dané osoby, a to co nejmenším počtem tahů. Výrazným rysem jeho tvorby je jednoduchost kresby, jeho snahou je tváře maximálně zjednodušit a vystihnout nejtypičtější rysy. Výstava je přístupná každý den mimo pondělí,“ uvádí mluvčí památkářů Jitka Skořepová.

Další výstava, která bude brzy v cílové rovince, se nachází na zámku Vimperk. Výstava obrazů Ohlédnutí, která představuje tvorbu malíře Valentina Horby, je k vidění v zámecké galerii do 3. července.

Určitě potěší také výstava na zámku Kratochvíle. Výstava Continuo ve věži, která se nachází ve výstavním prostoru zámecké vstupní věže, nabízí divadelní loutky a plastické scény. „Které byly využívané během plenérových představení známých jako Kratochvílení. Výstava potrvá do 23. července a je přístupná zdarma,“ dodává Jitka Skořepová.

Do 30. července můžete navštívit výstavu výtvarníka Petra Brožky nazvanou To všechno odnes čas. Naleznete ji na hradě Zvíkov. Zde je přístupná také celosezónní expozice Věk za věkem ryl svoje rýhy, která připomíná české literáty, kteří se ve své tvorbě věnovali zvíkovskému hradu.

Celosezónní výstava je k nahlédnutí také na Hradě Nové Hrady. Má název Buquoyská sídla v Čechách: Červený Hrádek, Praha, Rožmberk, Libějovice a Hauenštejn. „Vystavené faksimile dobových kreseb, akvarelů, kvašů, grafik a fotografií ze sbírek Ústavu dějin umění AV ČR poukazují na rozmanitý svět sídel členů rodiny Buquoyů. Kromě známých a fungujících památek jako jsou Nové Hrady, Rožmberk či Hauenštejn návštěvníci uvidí historickou podobu zámků Libějovice, Nemyšl a Dobříčany, jejichž existence je silně ohrožena.“

Foto: commons.wikimedia.org

Štítky výstava, zámek, Jindřichův Hradec, Vimperk, kresba, Josef Blecha, Franz Kafka, Freddie Mercury, Clint Eastwood, Johann Strauss mladší, The Rolling Stones, Libějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavy potěší návštěvníky zámků Jindřichův Hradec, Vimperk či Kratochvíle  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.