Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Budějcích začala výstava tvorby rodáka Adolfa Trägera

Ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích dnes začala výstava k 50. výročí úmrtí českobudějovického rodáka a malíře Adolfa Trägera. Představuje krajinářskou tvorbu této významné osobnosti kulturního života jihočeské metropole. Jádrem výstavy je skupina děl ze sbírek Alšovy jihočeské galerie, doplněna je o zápůjčky z muzeí a od Trägerových potomků i dalších soukromých majitelů.

„Trägerovy krajiny mohou často sloužit jako dokument o stavu města a jeho okolí v období desátých až 60. let 20. století. Tento aspekt do velké míry konvenuje s Trägerovým přístupem ke kulturnímu dědictví, protože se po celý život aktivně angažoval v zachování a péči o památky a historické urbanistické hodnoty města,“ uvedl kurátor výstavy Hynek Látal. Obrazy Adolfa Trägera jsou podle něj především vynikajícími malířskými díly, která se vyznačují nadčasovostí výtvarného výrazu.    

Träger podle Látala dokázal impresionistické východisko své tvorby přetavit ve velmi osobitý malířský rukopis, který si i přes postupné dílčí proměny zachoval snadno rozpoznatelný charakter. Právě spojení dokumentárního charakteru Trägerových obrazů a jeho osobitého, nadčasového rukopisu činí z jeho prací pozoruhodnou součást českého kulturního dědictví.

Cílem výstavy je umožnit divákům zhlédnout originály Trägerových obrazů, jinak skrytých v depozitářích institucí a domech soukromých majitelů. Koná se po 20 letech od poslední větší autorovy monografické výstavy v Alšově jihočeské galerii. K výstavě, která je příspěvkem k oslavám 750. výročí od založení Českých Budějovic, je vydána doprovodná publikace s texty Daniela Kováře, Hynka Látala a Daniely Růžičkové o rodině, životě a díle Adolfa Trägera.

Zdroj: ČTK

 

Štítky výstava, Adolf Träger, České Budějovice, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, muzeum, malíř, Daniel Kovář, kulturní dědictví, dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějcích začala výstava tvorby rodáka Adolfa Trägera  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.