Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zadarmo plno muziky. Tak by se dalo okomentovat letošní budějcké léto

Lidé nechodí, živé koncerty nikoho nezajímají... To jsou slova, která na hudební scéně zaznívají stále častěji a razantněji. Na druhou stranu jsou však slyšet názory, že se v jihočeské krajské metropoli nic nekoná. Že vlastně není důvod k vypnutí počítače a vytáhnutí pat z baráku. Jaká je pravda? Zaměřili jsme se na letošní léto.

Že se nic nekoná, respektive nekonalo, není tak úplně pravda. Samozřejmě je otázkou, jaké žánry posluchač preferuje, ale nabídka byla poměrně rozmanitá. V první řadě je třeba zmínit Budějovický Majáles, který dal celkem logicky prostor i ryze studentským a tedy maximálně undergroundovým partičkám. Nebyl problém za bílého dne slyšet punk jak urvaný ze řetězu, který měl k dokonalosti daleko jako Steven Seagal k roli ve filmu Martina Scorseseho. Že to neladilo? Že zpěvák neměl šajn o rytmu a dobách? No a? Mělo to energii a spontánnost, která se už dnes jen tak nevidí. A hlavně! Pod podiem řádily desítky lidí. Skutečně ŘÁDILY!

Raději kultivovanou muziku, která vás strhne naprostou precizností? Jihočeský jazzový festival musel ukojit i ty nejnáročnější posluchače. A je fajn, že stejně jako v letech minulých tuto akci lidé ocenit dokázali.

Posluchači, kteří mají rádi alternativu a experimenty, jistě rádi vzpomínají na Touch the Music, který nabídl i jedinečné vystoupení Vladimíra Franze. Z dalších akcí, kde zazněla živá muzika, zmiňme například Město lidem, lidé městu či Múzy na vodě a samozřejmě Vltava žije.

Koncerty v centru města

Všechno to byly velké festivaly, které si na návštěvnost nemohly stěžovat, což se ale dalo čekat. Samostatnou kapitolou jsou menší koncerty. I letos se konal cyklus živých vystoupení nazvaný Central Park Slavie, na kterém zahrála například Lenka Dusilová, ale i místní kapely jako Vees. Jak tento festival dopadl?

Otta Kovařík z organizačního týmu vyčíslil celkovou návštěvnost na 6700 lidí. Největší nával měla před podiem Lenka Dusilová, kterou podpořilo 1050 fanoušků. Na druhém místě by se v pomyslném žebříku umístili Mustang Bluesride s 800 fanoušky. Nutno dodat, že akci letos přálo počasí a vstupné bylo zdarma.

Cyklus koncertů se konal i na náměstí Přemysla Otakara II., takže se občas stalo, že si dvě akce, které se nacházely nedaleko od sebe, konkurovaly. I tak na městě, které je organizátorem Hudebních večerů na náměstí, vládne spokojenost. V průměru kapely sledovalo více než 100 lidí. I v tomto případě jste za zábavou mohli vyrazit bez peněženky. „Nabídka byla rozmanitá, na své si přišli posluchači jazzu, country, folku, ale i rockové a populární hudby. I přes řadu paralelních kulturních událostí, které letos České Budějovice nabídly (festival Central Park Slavie, festival Touch the Music…), se jednotlivé večery těšily pěkné návštěvnosti. Divácky nejúspěšnější pak bylo vystoupení kapely Fellows, nejvíce se tančilo na koncertě rockových Slakers. Přestože po celou druhou půlku srpna počasí vypadalo nejistě, ani jednou jsme nebyli nuceni koncert rušit, a celý projekt se tak obešel bez jediné kapky deště. Velikým překvapením bylo vystoupení kapely Groovin' High složené z mladých muzikantů, která originálním způsobem podala nejen známé swingové skladby, ale i současné hity jako například Get Lucky od Daft Punk a podobně. Tato kapela také mimo jiné přilákala i nejvíce mladých posluchačů (a především posluchaček),“ zmínila vedoucí odboru kultury budějckého magistrátu Iva Sedláková.

Někteří lidé kritizovali, že se na náměstí, narozdíl například od zmíněného Central Parku Slavie, neobjevila žádná známější kapela, která by přitáhla větší počet lidí. Takový ale není dle slov organizátorů cíl těchto akcí. „Možná někomu chybělo známější jméno, ale je třeba brát v potaz, že tento projekt dává prostor především budějckým a nově vznikajícím kapelám. Výběr kapel je závislý na veřejném prostoru, kde se odehrává a v potaz jsou samozřejmě bráni hlavně rezidenti, kteří zde bydlí. Každoročně se objeví dotaz, proč kapely nehrají na pódiu. Byl to hlavní záměr v době vzniku této akce, aby muzikanti a diváci byli v bezprostředním kontaktu, takzvané hraní z placu, jsme z Budějovic, jsme na budějovickém náměstí a hrajeme pro vás. Možná to je důvod, proč  panuje na koncertech tak uvolněná atmosféra.“

Kluby

A kdo si nenašel to svoje, mohl vyrazit do klubů, které přes léto naplno fungovaly. Je však každoroční tradicí, že lidé dávají spíše přednost venkovním akcím a festivalům, takže kluby nijak hojně navštěvované nejsou.

„Stejně jako každý rok to byla o prázdninách bída... Krom koncertu Lionheart! To bylo v podstatě vyprodáno... Takže samozřejmě záleží také na tom, kdo hraje,“ zmínil Jan Vozáry z mcFabrika.

Která z letních akcí se vám líbila nejvíce?

Celkem hlasovalo36 čtenářů

Štítky koncert, hudební skupina, léto, festival, Lenka Dusilová, Steven Seagal, Martin Scorsese, Vladimír Franz, Jan Vozáry, České Budějovice, Daft Punk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zadarmo plno muziky. Tak by se dalo okomentovat letošní budějcké léto  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.