Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Artfest podpoří hendikepovanou výtvarnici Barču Sedláčkovou

Více než stovka umělců bude prezentovat svá díla na druhém ročníku veletrhu výtvarného umění Artfest, který se uskuteční o nadcházejícím adventním víkendu na výstavišti. Vstup je dobrovolný a výtěžek půjde na podporu nadané hendikepované budějcké výtvarnice Barbory Sedláčkové.

Výstava se uskuteční pod patronací Ivy Hüttnerové a umělci z Čech, Slovenska, Německa, Rakouska, Nizozemska, Švýcarska, Francie, Itálie, Maďarska a Ukrajiny tam návštěvníkům nabídnou pestrou přehlídku obrazů, fotografií a dalších uměleckých děl.

„Představí se třeba Ihor Byčkivskyj, ukrajinský malíř žijící v Praze, nebo třeba plzeňský Petr Šrédl se svými kresbami, rakouský umělec Philipp Heckmann nebo sklářský výtvarník Ladislav Oliva s manželkou Marií zastupující rodinnou sklářskou dílnu,“ vybral z dlouhého seznamu jmen hlavní organizátor a kurátor výstavy Josef Balek. „Zajímavá bude expozice nejmladší účastnice Artfestu, dvanáctileté talentované Barči Sedláčkové.“

Dvanáctileté Barboře tělo ochablo kvůli neuropatii po prodělané mononukleóze a planých neštovicích natolik, že je schopná jen velice omezeného pohybu, je upoutaná na invalidní vozík a téměř zcela závislá na pomoci druhých. Místo zoufání bere štětec, fix nebo pastelku do úst a představuje svému okolí vlastní výtvarný styl, kterému říká pusopis.

„Každá čárka či puntík na mém obraze vzniká tak, že se musím k obrázku sklonit. Občas mě z toho bolí za krkem, ale už jsem si na to zvykla a nevadí mi to. Malování mám ráda a vybrala jsem si ho právě proto, že to můžu a dovedu dělat,“ uvádí Barunka Sedláčková na svých internetových stránkách.

Talentovaná dívka se zajímá o umění, hlavně o různé techniky malování a design, protože by se jednou chtěla stát bytovou architektkou.

Novinkou druhého ročníku Artfestu, jenž začíná v sobotu 29. listopadu v 10:00 v pavilonu Z, bude letos jako součást doprovodného programu festival studentských filmů.

Zdroj: ČTK
Foto: www.pusopis.cz

Štítky Artfest, Výstaviště České Budějovice, Barbora Sedláčková, pusopis, Iva Hüttnerová, Philipp Heckmann, Ladislav Oliva, výtvarné umění, veletrh, kongresové centrum, Itálie, Německo, Francie, Ukrajina, Švýcarsko, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Artfest podpoří hendikepovanou výtvarnici Barču Sedláčkovou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.