Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Budějcká Thálie začala, nabídne především komedie

Převládajícím žánrem čtrnáctého ročníku Budějcké Thálie je tradičně komedie. Dramaturgie nabídne divákům až do neděle 17. listopadu komedii v nejrůznějších podobách: od situační, přes špionážní až po komedii hořkou a se suchým anglickým humorem. Nebude chybět ani hudební.

Na programu, který začal již v sobotu a k vidění byly hry Čert a Káča a Tři muži ve člunu a pes, je celkem dvanáct představení z repertoáru předních amatérských scén z Čech i Moravy.

„Tematicky se tituly zaměřují na manželské a milostné vztahy, rodinný stereotyp, vztahy dětí a rodičů, síť intrik a lží konfrontovanou s potřebou jistoty a citového naplnění,“ řekl ředitel přehlídky Václav Kryštůfek z českobudějovického souboru J. K. Tyl.

V dramaturgické skladbě se objevují jména autorů, kteří patří k úspěšným komediografům, třeba John Buchan, Terry Pratchett nebo Dodo Gombár. Zastoupena je i česká tvorba, například Procházkova komedie S tvojí dcerou NE!, Peškův Slaměný klobouk aneb Helenka měla vždycky jedničky.

Novinkou festivalu je hostování profesionálního souboru, a to Divadla Drak z Hradce Králové, které přijede s úspěšnou pohádkou z Afriky. Vůbec poprvé na přehlídce vystoupí kromě Draka další čtyři soubory Dostavník Přerov, Ty-já-tr Praha, GigaHertzi Praha a Divadlo bez zákulisí Sokolov.

Pořádající soubor se představí hereckým zastoupením v komedii S tvojí dcerou NE! V podání spřáteleného souboru Divadlo Pikl Hluboká nad Vltavou.

Představení se uskuteční na domovské scéně pořádajícího souboru v Divadle U Kapličky. Bude tam hostovat na 170 herců a techniků z devíti měst. Vstupenka na představení stojí 100 korun.

Pořádající divadelní soubor J. K. Tyl České Budějovice byl založen v září 1895 a působí nepřetržitě 118 let. Nyní funguje jako občanské sdružení s více než 50 členy. Od roku 1952, odkdy se datuje novodobá historie souboru, nastudoval 234 inscenací.

Zdroj: ČTK
Foto: Stanislav Janů, www.budejckathalie.estranky.cz

Štítky Budějcká Thálie, Divadlo U Kapličky, divadelní soubor J. K. Tyl, komedie, představení, Cena Thálie, divadlo, Terry Pratchett, John Buchan, Dodo Gombár, Česko, Praha, Morava, Divadlo Drak, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcká Thálie začala, nabídne především komedie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.