Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Budějcké rockování v roce 2013. Pecka, nebo průšvih?

Budějcká rocková a metalová undergroundová scéna má v republice už roky nemalý respekt. Aby ne - přivedla na svět plno kapel, které si získaly kultovní postavení, které dávno přesáhlo jihočeský region - Seven, Satisfucktion, Ingrowing, Isacaarum, Age Of Storm, In Memory...

Co všechno přinesl letošní rok? Kdo nahrál novou desku? Kdo zaznamenal změny v sestavě? Jaké akce byly úspěšné a jaké nikoliv? Pojďme si udělat menší sumář...

S novinkou Whorecraft se vytáhli grindoví šílenci Isacaarum. Jestliže někteří škarohlídi ucedili něco o tom, že tato kapela už má to nejlepší za sebou, Isacaarum jim pěkně nakopali zadnice! Vynikající zvuk, výborné skladby, obrovský tah na branku.

„V posledních pár letech jsem osobně dost poslouchal black metal, takže to asi nějaké stopy v nahrávce zanechalo,“ zmínil kytarista F. C. v rozhovoru pro Budějckou Drbnu. Právě blacková patina Whorecraft nádherně oživuje! Není vůbec vyloučené, že v roce 2013 vystoupali Isacaarum na svůj dosavadní vrchol. Po takřka 20 letech úspěšné existence docela sypec, ne?

Novými nahrávkami potěšili své fanoušky i metaloví harcovníci Colp, rockoví Vees, deathoví Swarm (ačkoliv jen v podobě singlu), dark metaloví Dark Angels, doomoví After Rain či elektroničtí Noncitizen (stejně jako u Swarm pouze singl).

Některé kapely na nových skladbách makaly, aby je mohly natočit příští rok. Těšit se tak můžeme například na nové Ingrowing. „Domluvené je rovněž nahrání a vydání split alba s našimi starými dobrými kámoši ze Švýcarska, a to sice Mumakil. Nahrávání tohoto splitka by mělo probíhat přímo ve Švýcarsku v Ženevě, na což se moc těšíme. Bude to pro nás určitě další cenná zkušenost,“ informuje grindová legenda na svém Bandzone profilu. Jak to tak vypadá, zatímco letos válcují Isacaarum, příští rok se o slovo přihlásí Ingrowing.

I v roce 2013 se v Českých Budějovicích slavilo. Nárok na občanský průkaz už má svérázná punková partička Motorová prdel, která na podzim v klubu Fabrika oslavila patnácté narozeniny. Zapíjela i thrashová stálice Blamage - v březnu se konal v K2 mejdan k desátým narozeninám této výborné kapely.

Jak už to tak bývá, i u skupin na budějcké scéně se odehrály některé menší či větší personální rošády. Ze speedové smečky Warhawk ohlásila na začátku prosince odchod zpěvačka Jolana Benáková. Štěstí se naopak konečně usmálo na našlapanou punkovou úderku The Own Roadies, kde na uvolněný post za mikrofonem nastoupila Démonika.

Změna v sestavě potkala i deathové modernisty Swarm - za kytarou nyní naleznete Karla Krejčího z velešínských A SweetWater Trick. Překvapivá změna proběhla také u vyhlášených Seven. Po šesti letech odešel bubeník Lukáš Kuneš, nahradil ho další vynikající hráč Dalibor Mráz. Novou sestavu mají i Dark Angels, do kterých na podzim nastoupil basák Tomáš Trávníček.

Je třeba pozorovat také nejmladší krev. Novou kapelou, která rozšířila místní scénu, jsou například Phoenix In Fire, kteří se vrhli do symfo-metalových teritorií. První koncert parta kolem zpěvačky Hanky odehrála ve Vodňanech. Jak jim to hrálo? Zkuste zapátrat třeba na Youtube.

Na závěr se podíváme na koncerty. Zatímco v první polovině roku si pořadatelé stěžovali, že horší to už snad být nemůže, na podzim se situace naštěstí zlepšila. K optimálnímu stavu to má však stále daleko. Co zajímavého se letos uskutečnilo? Začneme u staré školy...

Pamětníci jistě ocenili vystoupení Hundred Seventy Split v klubu Highway 61. Aby ne, vždyť v kapele působí muzikanti z legendárních Ten Years After. Že je neznáte? Pusťte si záznam z Woodstocku! Metaloví nadšenci si vytřepali palice na listopadovém Dead Endu, který opět zaznamenal veliký úspěch.

Hůře z hlediska návštěvnosti dopadla další nadějná akce v Gerbeře - Budrockfest. Vynikající propagace, profesionální organizace, dvě scény a v hledišti jen cirka 100 lidí. Veliká škoda... Až se organizátoři rockových koncertů rozhodnou, že už mají podobného hazardu dost, zbudou nám jen oči pro pláč!

Pořadatel Jarda je ale srdcař a své akce se jen tak nevzdá. V příštím roce tak můžeme počítat s pokračováním. V jaké formě, to je zatím ve hvězdách. Velikou událostí byl opět Budvar fest, který do Českých Budějovic přitáhl například Turbonegro. Bohatou nabídkou disponovaly i místní kluby, žel návštěvnost ne vždycky odpovídala kvalitě...

Tak co, jaký byl podle vás letošní rok na kytarové scéně? Zaujalo vás něco? Jaký koncert byl pro vás tím nejlepším? Těšíme se na tipy v diskuzi!

Foto: Ondřej Kramář

Štítky rock, metal, zhodnocení, retrospektiva, České Budějovice, hudební skupina, koncert, Seven Network, František Cyril Kampelík, Švýcarsko, podzim, Karel Krejčí, Tomáš Trávníček, Dali Mraz, YouTube, Budějovický Budvar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

David Voráček

Rád bych poděkoval Jardovi H. za to co pro nás všechny dělá.Akce jsou výborné,bohužel účast je slabá.Což mě docela mrzí. JARDO! DĚKUJEME. A už te´d se těším na další akci.David

Pátek, 27. prosince 2013, 18:34Odpovědět

Budějcké rockování v roce 2013. Pecka, nebo průšvih?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.