Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dny evropského dědictví otevřou budějovické památky

Deset zajímavých budějovických objektů můžete navštívit již tuto sobotu během Dnů evropského dědictví. Tato akce s dvacetiletou tradicí každoročně v měsíci září otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné.

Tématem letošního ročníku Dnů evropského dědictví zní „Památky - tvůrci panoramatu našich měst a městeček.

Příznivci historických památek si přijdou na své například při prohlídce historické radnice i s novodobou přístavbou na náměstí Přemysla Otakara II. Zájem o návštěvu této památky je každoročně velký, proto je dobré si prohlídku předem zarezervovat například v Informačním centru.  „Protože počet účastníků při jedné prohlídce bude omezen na 25 osob, zájemci si mohou zajistit časovou vstupenku tak, aby zbytečně nečekali a nepřicházeli o čas, který mohou využít k návštěvě dalších památek,“ uvedl českobudějovický primátor Juraj Thoma.Návštěvníci budou moci nahlédnout také do budovy Jihočeského muzea, Muzea koněspřežky v Mánesově ulici, navštívit historický objekt Železná panna,Biskupskou zahradu na Zátkově nábřeží, Rabenštejnskou věž nebo Husův sbor na Palackého náměstí. Povolený vstup je také do Dominikánského kláštera na Piaristickém náměstí, kostela Panny Marie Růžencové v Žižkově ulici, kostela sv. Prokopa a sv. Jana Křtitele ve Staroměstské ulici. Budějovické památky otevřou své brány v deset hodin dopoledne a uzavřou se v 17 hodin. Během této doby bude navíc na náměstí probíhat doprovodný program, jehož moderování se ujme Petra Taudyová. „Cílem tradiční zářijové akce je obrátit pozornost veřejnosti na různorodé fenomény přírodního a kulturního dědictví a připomenout si tak kořeny naší i evropské civilizace. České Budějovice se díky svým historickým památkám těší zájmu turistů z různých zemí světa, avšak ne všichni místní obyvatelé památky svého města dobře znají," řekl dále Thoma.

Kromě budějovických památek můžete navštívit například také nedaleký státní zámek Hluboká nad Vltavou – mimořádně je zcela zdarma zpřístupněna prohlídková trasa Zámecké kuchyně s prodejem cukrovinek vyrobených přímo v kuchyni. V Jindřichově Hradci můžete vyrazit na prohlídku sklepů pod Gotickým křídlem, zpřístupnění sklepů nabízí také Nové Hrady. Milovníci přírody si jistě přijdou na své v Českém Krumlově – navštívit zde totiž mohou nově dokončenou část Horské zahrady, která představuje příklad krajinářské úpravy doznívajícího sentimentalismu a raného romantismu.

Dny evropského dědictví hledají cesty ke kořenům naší, evropské i světové civilizace. V České republice se EHD konají pravidelně od roku 1991 v první polovině měsíce září. Od roku 1998 je jejich hlavním garantem Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, které vždy ve spolupráci s jedním z členských měst pořádá národní zahájení. Partnery hlavního garanta jsou Ministerstvo kultury ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.

Autor: Olga Píšová, Budějcká Drbna

Štítky Dny evropského dědictví, Juraj Thoma, Česko, Jan Křtitel, Muzeum koněspřežky, historická památka, Ministerstvo kultury České republiky, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dny evropského dědictví otevřou budějovické památky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.