Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Festival pouličního umění zažijí Budějce už ve čtvrtek

Ve čtvrtek 28. června proběhne v Budějcích druhý ročník největšího festivalu pouličního umění v jižních Čechách Buskers fest 2012. Celý den se budou v centru na několika scénách - Lannovka, náměstí Přemysla Otakara II., Piaristické náměstí, park Na Sadech, nábřeží, scéna u Jihočeského divadla - pohybovat muzikanti, divadelníci, kejklíři, básníci a další pouliční umělci.

Středobodem všeho dění bude velká stage na Sokolském ostrově, kde bude probíhat hlavní hudební program, během něhož vystoupí kapely Už jsme doma, Budoár staré dámy, Ticho de pre cupé band, Bůhví, Hodně podně a další.

Současně tady bude připraven i bohatý doprovodný program - vegetariánská jídelna, bazárek, lanové překážky, čtení pohádek pro nejmenší, čajovna,... Celý festival startuje ve 14 hodin s tím, že předpokládaný konec v ulicích je okolo 18. hodiny a na Sokolském ostrově ve dvě hodiny ráno.

Festival je ryze nekomerční záležitostí, pořádá ho parta nadšenců ve svém volném čase, nikdo z organizátorů nepobírá žádný honorář, vstup na veškerou produkci je zdarma. Festival je financován ze sponzorských darů a různých grantů. Letošní ročník probíhá za podpory Jihočeského kraje a města Českých Budějovic.

„Naší myšlenkou je, aby město České Budějovice na jeden den v roce ožilo pouličním uměním. Tím, že budou umělci roztroušeni prakticky na každém rohu historického jádra našeho města, zasáhne náš festival téměř každého obyvatele i náhodného návštěvníka naší metropole. Pouliční umělci budou zpříjemňovat lidem cestu do práce, z práce, školákům ze školy, maminkám s kočárky procházku, pejskařům venčení a tak podobně,“ řekl organizátor akce František Ciml.

Podle něj budou mít lidé možnost udělat si chvíli a zastavit se, poslechnout vystoupení, odpočinout si od celodenního shonu všedního dne. „Tím, že muzika, divadla a různá představení budou znít celým městem, vytvoříme jedinečnou a neopakovatelnou, nebál bych se říci až magickou atmosféru, kterou bude prodchnuté nejenom centrum, ale i celé České Budějovice,“ dodal Ciml.

Tento festival nemá obdoby nejen v Budějcích, ale i v celé České republice. Bohužel, v Čechách se stále na pouliční hraní pohlíží jako na něco divného, nevhodného a většina lidí si pod pojmem pouliční hraní představí bezdomovce žebrající o pár korun a obtěžující kolemjdoucí.

„Tento zažitý předsudek bychom rádi vyvrátili a ukázali lidem opravdu kvalitní umělce, kteří hrají po celé západní Evropě, kde pouliční hraní nejenom že má dlouhou tradici, ale přispívá ke koloritu a kulturnosti Paříže, Madridu, Barcelony, Londýna, Berlína a dalších měst. Chceme, aby to byly právě České Budějovice, které se zařadí po bok těchto evropských metropolí a tím třeba nasměrují ostatní česká města,“ přeje si pořadatel Buskers festu.

Na minulém ročníku vystoupilo na deseti scénách na sto umělců z celé České republiky. Vloni festival navštívilo kolem čtyř tisíc lidí, z toho 1500 bylo na Sokolském ostrově, zbytek zhlédl alespoň jedno vystoupení v centru.

Scény Buskers festu 2012

Sady 1 - u fontánky (hudba)
Sady 2 - u pošty (divadlo)
Piaristické náměstí (divadlo)
Lannovka 1 (hudba)
Lannovka 2 (hudba)
Hlavní náměstí - multikulturní scéna (živé sochy, artisti, kejklíři, výstavy,...)
Před Jihočeským divadlem (literární scéna)
Nábřeží (výtvarná scéna)
Sokolský ostrov (hudba)

Tisková informace

Štítky České Budějovice, umění, festival, divadlo, Jihočeské divadlo, Jihočeský kraj, Na Sadech, hudba, Náměstí Přemysla Otakara II., Česko, Budoár staré dámy, Paříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival pouličního umění zažijí Budějce už ve čtvrtek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.