Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Investor pro Kaplického Rejnoka se stále nenašel

Ani pět let po smrti architekta Jana Kaplického není jasné, zda v Budějcích bude někdy stát koncertní a kongresové centrum, které v podobě rejnoka navrhl pro Jihočeské sdružení přátel hudby. To má dva a půl měsíce na to, aby radním sdělilo investora stavby za zhruba dvě miliardy.

Když nesežene peníze, město blokované pozemky v lokalitě Čtyři Dvory uvolní. Šéf sdružení Antonín Kazil v rozhovoru pro ČTK řekl, že je před podpisem smlouva s budoucím provozovatelem centra z oblasti telekomunikací.

Koncertní a kongresové centrum Antonína Dvořáka má podle primátora Juraje Thomy stále podporu města. „K postavení centra jsme vytvořili všechny podmínky: účelově se měnil územní plán, aby se tam kongresové a koncertní centrum mohlo postavit. Dvakrát jsme vyhověli žádosti pana Kazila o posunutí termínu, ve kterém nám měl sdělit jméno investora a termín zahájení stavby. Když nedostaneme relevantní odpověď do konce března, tak to budeme považovat za věc, která se, bohužel, nenarodí,“ řekl primátor. Stavba by se podle něj zapsala do učebnic architektury a prestiž města by bezesporu stoupla.

„Územní rozhodnutí máme, přípravné práce pokračují. Teď se snažíme na stavbu sehnat peníze. S potenciálními investory jedná tým v Praze, přísliby peněz stále máme. Teď se nám, zdá se, podařilo sehnat finančně silného provozovatele, smlouva ale ještě není podepsána,“ řekl Antonín Kazil.

Termíny zahájení stavby ‚Rejnoka‘ se během pěti let posouvaly. Původně sdružení chtělo na stavbu za 750 milionů korun sehnat peníze z fondů Evropské unie, státního rozpočtu a dalších zdrojů. Později se cena za nadčasově vybavené centrum zvýšila na dvě miliardy a zahájení výstavby se z roku 2010 odsouvalo.

Třeba letos se měly podle původních plánů v nové koncertní síni konat jubilejní Hudební slavnosti Emy Destinnové. Na zahajovacím koncertě měli zahrát Berlínští filharmonici. Projektu podle Kazila nepřispívá výměna politických garnitur a ekonomická krize.

Faktem je, že sdružení má územní rozhodnutí, k jehož vydání zpracoval dokumentaci tým vedený architektkou Evou Jiřičnou. Řada příznivců projektu na dokumentu pracovala zadarmo nebo za režijní ceny, třeba na předběžném geologickém průzkumu.

Kaplického stavba koncertního centra v Českých Budějovicích zaujala. Při tvorbě studie se radil s mnoha významnými hudebníky, navštívil obdobná zařízení v Evropě. Se svým týmem Future Systems navrhl Jan Kaplický pro Budějce černý zvlněný objekt připomínající rejnoka. Mají v něm být mimo jiné dva sály.

Architekt Jan Kaplický se více než ve svém původním domově proslavil v zahraničí, jeho nejznámější stavby v Londýně či Birminghamu se staly ikonami. V Čechách ale tvůrce, nacházející inspiraci v organických tvarech přírody, nedostal příležitost své nadání předvést naplno.

Kaplického návrh na novou budovu Národní knihovny v Praze, představený před sedmi lety, skončil u ledu. Jeho autor, bojující za realizaci stavby, zemřel 15. ledna 2009 ve věku 71 let.

Zdroj: ČTK

Štítky Koncertní a kongresové centrum Antonína Dvořáka, Rejnok, Jan Kaplický, Antonín Kazil, České Budějovice, investor, peníze, Antonín Dvořák, Juraj Thoma, Evropská unie, Praha, Čtyři Dvory, Ema Destinnová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Další obchod nebo sklady by mne osobně také nenadchly, ale i ty by asi byly lepší než megalomanská snaha postavit zde cosi, co by se zřejmě nevyužilo ani v Praze. Představa jak sem jezdí na kongresy lidé z celého světa (možná by mohli jet lodí :-) ) a pak jsou ubytováni kdesi v penzionu (kolik opravdu solidních hotelů je tu?) mi přijde dost pochybná. Obdobně je to s koncerty, jistě není problém sem pozvat světové umělce, problém ovšem bude je zaplatit a na zaplacení musí být diváci a jsme tam kde u kongresů. Takže je třeba si uvědomit že Budějce jsou město s nějakou kapacitou, nějakou dostupností a podle toho i vymýšlet co postavit. Naštěstí obvykle ten kdo má peníze vydat si spočte návratnost (pokud to není úředník platící ze státního nebo obecního) a na podobné nesmysly neskočí. Mimochodem před více jak dvěma roky (někdy na podzim 2011) jsem měl to pochybné štěstí si vyzkoušet v Brně zastávku ve formě Kaplického blobu. Sice vypadá zajímavě, ale praktičnost je dost pochybná, sedět se tam moc nedá i když tam lavičky jsou (místy prostě vadí že je to skloněné) fouká do ní jak v Kyjevě na nádraží (v zimě to musí být vyloženě lábuž). Nevím jestli tam ještě (je v Lesné) stojí, ale praktičnost bych hodnotil jako opravdu nízkou, na stejný prostor by se vešly "normální" zastávky dvě. Obávám se že je to problém všech podobných "organických" tvarů. v reálu uvnitř zase jsou normální stěny a mezi nimi a organickou dekou je pak obtížně využitelný prostor. Jako návrh jistě zajímavé, ale jako realizace zbytečně drahé.

Úterý, 14. ledna 2014, 13:25Odpovědět

Jan Řehoř Husinecký

Stavba by se podle pana primátoraj zapsala do učebnic architektury a prestiž města by bezesporu stoupla. :-) Domnívám se, že prestiž města by podstatně stoupla zlepšením obslužných komunikací města, kdy si při jízdě po zdejších komunikací připadáte jako při plavbě na rozbouřeném moři. :-( Koncertní a kongresové centrum je jen, nebo by bylo, další megalomanské dílo. Jen doufám, že nikoho nenapadne zde postavit nějaký ten super, hyper, nebo velkoobchod s velkou plochou vyasfaltovaného superparkoviště.

Úterý, 14. ledna 2014, 10:55Odpovědět

Jirka Havel

A co třeba také konečně udělat propojku mezi Májem a Vltavou? O té se mluví už asi 15 let a nikde nic, jen ten šílený kruháč na Horákové je na ní připravený...

Úterý, 14. ledna 2014, 10:49Odpovědět

Jirka Havel

Přesně nad tím jsem také přemýšlel, proč kongresové centrum, když tu je plno prostor pro koncerty a různá představení, na které chodí minimum lidí a jsou cca jednou za měsíc. Myslím, že daná lokalita je spíše lepší na obytné domy, činžáky než na nějaké Kaplického paskvily, které by byly téměř bez užitku.

Úterý, 14. ledna 2014, 10:47Odpovědět

Badaxe Kocour

Takže pohádka o tajemném investorovi nám končí a na místě se bude moci postavit něco reálného. Schválně kolik kongresů a koncertů by se v městě kde není přílišná kapacita na ubytování a i stávající koncerty často nejsou zdaleka naplněny konalo? Zřejmě "investor" (byl-li jaký) zkusil počítat a návratnost mu vyšla záporná. Mimochodem Kaplického slavný obchoďák (jedno asi ze 4 realizovaných děl), byl v Británii vybrán jako "nejohyzdnější stavba Británie".

Úterý, 14. ledna 2014, 06:17Odpovědět

Investor pro Kaplického Rejnoka se stále nenašel  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.