Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jazzový festival představí hvězdy světového formátu

Dva dny v Budějcích na Piaristickém náměstí a jeden podvečer na Masarykově náměstí v Třeboni. Stejně jako vloni jeden z hlavních interpretů bude mít v Čechách premiéru. Návštěvníci Jihočeského jazzového festivalu, který začíná už dnes večer, se i tentokrát mají na co těšit!

Projekt do jižních Čech přináší kvalitní jazzovou hudbu v průběhu celého roku a letní open air scéna je jeho středobodem. Letošní ročník má na programu tři hlavní večery.

České Budějovice jako první české město přivítají jednoho z neuznávanějších jihoamerických hudebníků, brazilského kytaristu, skladatele a zpěváka Joao Bosca s jeho kvintetem. Vůbec poprvé se na jihočeské půdě objeví devítičlenná mezinárodní formace sídlící v Berlíně, skupina Jazzanova.

Jihoamerický jazzový idol

Tváří letošního ročníku je právě Joao Bosco. Tento brazilský umělec přijíždí do Čech představit svůj nový program nazvaný 40 years later, se kterým v loňském roce cestoval po celé Brazílii a kvůli obrovskému úspěchu musel odložit svoje plánované evropské turné. Album 40 years later dostalo v Brazílii cenu za album roku 2012, Bosco cenu pro zpěváka roku. V roce 2013 vychází toto album i v sedmi evropských zemích.

Joao Bosco je skladatel, kytarista, zpěvák a aranžer v jedné osobě. Jeho oddanost brazilské hudbě, postavená na melodii, rytmu, harmonii, slovech i zpěvu, je v jeho tvorbě nepřehlédnutelná celé dekády.

V loňském roce připravili organizátoři největší brazilské hudební ceny Pręmio da Música Brasileira Joau Boscovi, svému Honorary Artist, vůbec největší koncert v jeho kariéře. Pod jeho vedením na pódiu vystupovala řada nejpopulárnějších jihoamerických umělců zpívajících jeho repertoár. To samo o sobě není nic nového, protože již v 70. a 80. letech zpívala jeho písně neslavnější brazilská zpěvačka všech dob Elis Regina.

Další zahraniční hvězdy

Stejně jako v roce 2012 najdou diváci i letos v programu Jihočeského jazzového festivalu kapely, které svou tvorbou přesahují daleko do jiných žánrů. Jazzanova z Německa i The Soulajazz orchestra z Kanady jsou skvělá festivalová uskupení, která svou radost z hudby umí na diváka přenést těžko popsatelným způsobem. Budete se moci přesvědčit sami.

Jazzanova s detroitským soulovým zpěvákem Paulem Randolphem je rozšířené devítičlenné koncertní uskupení, které odehrálo v posledních třech letech 150 koncertů po celém světě včetně festivalů, jako jsou Melt!, Flow, Capetown Jazz, Java Jazz nebo North Sea Jazz Festival. Tato skupina patří mezi top světové kapely míchající jazzovou a elektronickou, taneční hudbu.

Malou, ale důležitou změnou je symbolické vstupné, které na jednotlivé dny festivalu v Českých Budějovicích činí 100 a 150 Kč. Vstupné pro oba dva najednou je poníženo na 200 Kč. Vstupenky je možné zakoupit na místě.

Festival v Třeboni na náměstí je zdarma a jako headliner tady vystoupí kanadští The Souljazz orchestra se svým tanečním jazzem, který má obrovské množství příznivců nejen v Kanadě, ale třeba ve Francii. Kapela dostala cenu za kanadské album roku 2012.

Festival znovu dává příležitost jihočeským kapelám potkat se na jednom pódiu se světovými umělci.

Soutěž s Budějckou Drbnou

Díky Budějcké Drbně můžete na koncerty v krajské metropoli vyrazit zadarmo. Pošlete nám do dnešní 14. hodiny prostřednictvím e-mailu na adresu redakce@budejckadrbna.cz správnou odpověď na následující otázku a počkejte, zda budete vylosováni.

Pět čtenářů získá po jednom volném vstupu, který bude platit na oba festivalové dny v Českých Budějovicích, další dva šťastlivci pak obdrží tričko Jihočeského jazzového festivalu.

Od jakého roku se koná Jihočeský jazzový festival?

A) 1995
B) 2000
C) 2011

Ke své odpovědi nezapomeňte připojit své jméno a telefonický kontakt, abychom se mohli bezprostředně po losování s výherci spojit.

SOUTĚŽ SKONČILA

Poprvé se Jihočeský jazzový festival konal v roce 2011. Správně je tedy možnost C.

Po jednom volném vstupu vyhrávají čtenáři Barbora Lokvencová, Monika Zahradníková, Adam Kudrlička, Michal Kristen a Alena Gulová. Na tričko se mohou těšit Eva Štěchová a Tereza Bílková. Blahopřejeme!

Program Jihočeského jazzového festivalu 2013

pátek 9. srpna
České Budějovice - Piaristické náměstí

  • 18.30 Bobesh (České Budějovice) - smooth jazz, funky
  • 20.00 Jazzanova Live feat. Paul Randolph (D/USA) - nu jazz

sobota 10. srpna
České Budějovice - Piaristické náměstí

  • 17.30 Groovin´ High (České Budějovice) - Jazz´n´Swing´n´Groove
  • 19.00 Nové Robert Balzar Trio (Praha) - modern jazz
  • 20.30 Joăo Bosco Quintet (BRA) - latin jazz

středa 14. srpna
Třeboň - Masarykovo náměstí

  • 17.30 unOrganized Band (České Budějovice) - hammond jazz
  • 19.00 Take Four Point Five (A) - modern jazz
  • 20.30 The Souljazz Orchestra (CAN) - jazz, soul, afrobeat

Tisková zpráva

Štítky Jihočeský jazzový festival, Joao Bosco, Jazzanova, České Budějovice, Piaristické náměstí, festival, jazz, hudební skupina, Třeboň, hudba, koncert, Česko, João Bosco, Jihočeský kraj, Paul Randolph, Brazílie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jazzový festival představí hvězdy světového formátu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.