Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

KD Slavie bude patřit Evropskému dni akcí proti rasismu

Při příležitosti Evropského dne akcí proti rasismu se v Budějcích na letní scéně KD Slavie a v přilehlém Café klubu dnes uskuteční již tradiční kulturně zábavné odpoledne s bohatým doprovodným programem.

„Evropský den akcí proti rasismu probíhá na celém světě od roku 1971, v České republice od roku 1990 a v Českých Budějovicích od roku 2010. Zároveň je tento den věnovaný obětem rasismu, jako připomínka toho, že všichni jsme si rovni bez ohledu na barvu pleti,“ říká pořadatel Petr Znoj.

Festival odstartuje dnes ráno celodenním interaktivním programem pro děti na téma xenofobie, rasismus a předsudky s názvem Budějovice v barvách. „Prostřednictvím našeho programu dětem ukážeme, že na světě žijí rozmanité národy, které se liší jak kulturně, tak třeba i barvou pleti, ale to neznamená, že někdo je horší a někdo lepší jenom proto, že se narodil jiný a někde jinde než já. Chceme, aby děti už odmalička dokázali pracovat s termíny jako je rasismus či xenofobie. Chtěli bychom jim pomoci, aby z nich vyrostli tolerantní lidé, kteří si umí udělat vlastní názor, místo toho, aby jenom opakovali zažité společenské předsudky a polopravdy,“ říkají pořadatelé.

Od 14 hodin bude probíhat na letní scéně před KD Slavie hudební festival s bohatým doprovodným programem. Zároveň se budou v Café klubu Slavie konat přednášky a promítání na téma rasismus, xenofobie a tolerance. Během festivalu budou pro návštěvníky připraveny stánky s občerstvením, čajovna U Tří lvů, zdravá restaurace Baobab, pivo regionální značky, indické placky, výtvarný workshop pro nejmenší a nebude chybět ani pohádka pro děti v podání Divadla Studna. U pódia bude fungovat malý bazárek s oblečením, kde si lidé budou moci něco koupit či vyměnit. Po 22. hodině se program přesune do Café klubu Slavie, kde proběhne závěrečná afterparty.

„Tento festival bohužel neumí přinést řešení, ale je dobrou příležitostí, jak vzbudit celospolečenskou diskuzi na toto v české společnosti ožehavé téma. A o problémech je vždycky lepší mluvit, než je nechat pomalu zahnívat. Pojďme se potkat a debatovat o tom, co každý z nás konkrétně může udělat pro to, aby se nám společně žilo lépe. Přijďte se zbavit zbytečných předsudků a odhodit strach z neznámého. Protože to, čeho se nejvíce bojíme, většinou vůbec neznáme. Násilí a fašistické názory nepřinesly nikdy nic dobrého. Přijďte si užít příjemné odpoledne při poslechu muziky, popřemýšlet a popovídat si se svými přáteli. A pokud máte děti, nezapomeňte je vzít s sebou, i pro ně je připraven zajímavý program,“ dodává Znoj.

Hudební program otevře budějcká čtveřice Never been 2 Jamaica, která předvede takzvaný rasta folk hraný na ukulele, kazoo a cajón. Tuto kapelu možná znáte jako autory nové českobudějovické hymny Pikador song. Od 15.30 hodin si na své přijdou nejenom ti nejmenší. Divadlo Studna přiveze svoji loutkovou pohádku Princ Jaromil, jarmareční příběh o princi, jemuž ke štěstí pomůže moudrost potulných komediantů, kterým vás provede krásná cikánka.

Pro děti bude po celý den připraven i výtvarný workshop, kde si budou moci vyrobit malý dáreček třeba pro maminku. Od 16.30 hodin si na své přijdou zase tatínkové při tanečním vystoupení lepých děv z taneční skupiny Cetare. Od 19 hodin začíná hlavní program festivalu, kde vystoupí hudební skupina až z druhého konce světa - Mr. Sterile Assembly z Nového Zélandu - a česká legenda, kapela Už jsme doma, která objíždí česká a světová pódia už skoro 30 let.

„Mr. Sterile Assembly je jedna z nejpopulárnějších kapel na Novém Zélandu. V Čechách odehraje pouhé dva koncerty a my jsme moc rádi, že jeden z nich můžete vidět právě na našem festivalu,“ říkají pořadatelé.

V deset večer se program přesouvá do Café klubu Slavie, kde zahraje po dlouhé přestávce známá jihočeská kapela Ticho de pre cupé band. Na stejném místě program poběží paralelně už od 14 hodin. Proběhne tu veřejná projekce tří dokumentárních filmů s následnou diskuzí.

„Nejvíce bych asi vyzdvihl film Tomáše Kratochvíla s názvem Gadžo, který přijede pan režisér osobně představit. Jedná se o první veřejnou premiéru tohoto filmu, když nepočítám dubnové uvedení snímku v České televizi,“ přibližuje hlavní pořadatel Petr Znoj.

Tento festival pořádá občanské sdružení Budějovický Manifest ve spolupráci s Europe Direct a městem České Budějovice.

Tisková zpráva

Štítky Evropský den akcí proti rasismu, rasismus, festival, hudební skupina, České Budějovice, xenofobie, Česko, Nový Zéland, Tomáš Kratochvíl, Česká televize, Jamajka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KD Slavie bude patřit Evropskému dni akcí proti rasismu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.