Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lenka Střítecká: Dojmy ze zahájení oslav jsou díky krásným reakcím Budějčáků nad očekávání

Velkolepé zahájení oslav 750 let Českých Budějovic je minulostí. Ačkoliv byli možná někteří lidé skeptičtí, že se za tak krátkou dobu nepodaří dát dohromady kvalitní program, dopadla celá akce víceméně skvěle, o čemž svědčily převládající nadšené reakce. Na otázky odpovídala Lenka Střítecká z organizačního týmu Art4promotion.

Začal bych pravděpodobně u největšího experimentu celých oslav - živého srdce o rozměrech 133 na 133 metrů. Podle fotografie, kterou k článku přikládáme, je jasné, že se Budějčákům opravdu podařilo srdce z náměstí vytvořit...
Ano, je to až neskutečné, jak nádherné zářící živé srdce lidé na náměstí vytvořili. Byl to jeden z hlavních prvků celého zahájení. Chtěli jsme, aby se Budějčáci stali nedílnou součástí příběhu zahajovací show, a aby oni byli ti, kdo vdechnou život symbolům a historii Českých Budějovic, jejichž příběh jsme následně v show rozehráli. Lidé jsou město, bez nich by to byly jen prázdné ulice a budovy. Lidé symbolicky vdechli život Samsonově kašně, odsud se energie tepnou přesunula na radnici, oživila sochy měšťanských cností a prostřednictvím soch pak promluvily samotné České Budějovice. Celý nápad s živým srdcem byl experiment, který se podařil, a to díky Budějčákům, kteří uvnitř obrysu srdce vykresleným laserem rozsvítili své telefony a namířili je k obloze. 133 krát 133 metrů velké náměstí Přemysla Otakara II. se tak ze čtverce proměnilo v zářící živé srdce.

Dron kromě focení určitě natáčel i video. Zveřejníte ho?
Video ze vzduchu již máme připravené a brzy jej zveřejníme.

Rád bych se zeptal celkově na vaše dojmy... Povedlo se vše podle představ? Trápily vás nějaké technické problémy, nebo měla akce hladký průběh?
Dojmy jsou nad očekávání, a to díky neuvěřitelně krásným reakcím Budějčáků. Dostávají se k nám ze všech stran. Myslím, že se nám podařilo probudit v lidech ještě více hrdosti a lásky ke svému městu, důstojně oslavit krásu našeho města a přinést lidem výjimečný zážitek. A to je to nejvíc. Ještě před měsícem byla média plná pochybností, jak dopadnou oslavy výročí. Nová radnice nám dala 28. ledna v Radě města důvěru a my jsme se snažili nezklamat. Převzali jsme obrovskou zodpovědnost a položili hlavu na špalek. A co se týká technické realizace, málokdo si dovede představit, co vše to obnáší a kolik detailů je potřeba před takovouto akcí udělat. Od povolení, razítek a technických scénářů, až po detaily jako zhasnout náměstí, světelné reklamy na fasádách, domluvit na balkonech a v oknech domů umístění techniky, natáhnout kilometry kabelů a tak dále. Více už radši nebudu jmenovat, nebo se nedostaneme na další otázky. (úsměv)

Objevila se ale i kritika, a to hlavně na ozvučení koncertu Lucie Bílé, které bylo velmi potiché, což bylo evidentní hlavně v kontrastu s předcházejícím HE Bandem... Co bylo důvodem?
Koncert Lucie Bílé byl zvučen na stejnou aparaturu jako HE Band. Samotné zvučení koncertu Lucie Bílé ale převzal do své režie její vlastní zvukař. My jsem do zvučení nemohli zasahovat.

Už před samotnou akcí se diskutovalo o tom, proč nedostala prostor spíše Marta Kubišová, která má k městu větší vztah. Zkoušeli jste ji kontaktovat?
Ano, koncem ledna, kdy jsme akci začali připravovat, jsme pro koncert nejdříve oslovili Martu Kubišovou. Pozvání koncertovat nemohla přijmout ze dvou důvodů - zaprvé již měla v tomto termínu jiné závazky, zadruhé ze zdravotních důvodů, protože se jedná o venkovní vystoupení v zimním měsíci.

Zastavené radniční hodiny měly nějakou spojitost se show, nebo to byla pouze náhoda? 
Nebyla to náhoda. Důvod, proč jsme je zastavili, je velmi prostý. Radniční hodiny každou čtvrthodinu bijí. Zastavili jsme nejen hodiny, ale také osmnáct zvonů zvonkohry. Narozdíl od Černé věže, kterou jsme na závěr rozezvonili, jsme radnici umlčeli. Místo hodin a zvonkohry ožily sochy na střeše radnice a promluvily samy České Budějovice.    

Co se týká videozdravic, probíhalo jejich natáčení v režii oslovených osobností? Zkrátka tak, jak bylo v jejich možnostech? Odmítl někdo zdravici natočit?
Ano, zdravice probíhaly v režii osobností. Nebylo jednoduché v tak krátkém čase všechny oslovit a zdravici od nich získat. To by vám nejlépe řekla naše produkční Klára. Nakonec se jí podařilo zdravice získat od všech plánovaných, až na pana Lálu, Jirmuse a Karla Rodena. Někteří, jako Pavel Šporcl, posílali zdravice z pobytu v zahraničí.

Máte zhruba odhad, kolik lidí na oslavy dorazilo?
Přesně to spočítané nemáme, ale pan věžník Vančura z Černé věže svým zkušeným ptačím okem spočítal, že na náměstí dorazilo minimálně 16 tisíc lidí. Naše odhady jsou obdobné.

Štítky Lenka Střítecká, oslavy, 750 let, České Budějovice, ohňostroj, Art4production, slavnost, koncert, radnice, Lucie Bílá, socha, Marta Kubišová, Přemysl Otakar II., Karel Roden, Pavel Šporcl, Černá věž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lenka Střítecká: Dojmy ze zahájení oslav jsou díky krásným reakcím Budějčáků nad očekávání  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.