Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Město usiluje o zapůjčení kopií korunovačních klenotů

Již v příštím roce oslaví město České Budějovice 750 let od svého založení. Pří této příležitosti by měly být v jihočeské metropoli krátkodobě vystaveny kopie korunovačních klenotů a pohřební královské insignie zakladatele města, krále Přemysla Otakara II.

„V těchto dnech jsme se po předběžných konzultacích obrátili na Kancelář prezidenta republiky se žádostí o zápůjčku pohřebních insignií Přemysla Otakara II.,“ řekl primátor města Juraj Thoma s tím, že pokud bude žádost úspěšná, výstava se uskuteční v prostorách historické radnice na jaře 2015.

České korunovační klenoty byly v letech 1631 až 1632 uloženy v Českých Budějovicích v kostele svatého Mikuláše. Místo bylo objeveno a dokumentováno v podzemí kostela při archeologickém výzkumu při jeho rekonstrukci. Svatováclavská koruna a další klenoty se do Budějc vrátily ještě v letech 1634 až 1635.

Štítky korunovační klenoty, Přemysl Otakar II., zapůjčení, Kancelář prezidenta republiky, České Budějovice, pohřební královské insignie, zakladatel města, Juraj Thoma, Kostel svatého Mikuláše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město usiluje o zapůjčení kopií korunovačních klenotů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.