Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Mnohé památky v zimě neodpočívají. Naopak

Ačkoliv hlavní turistická sezóna již skončila, neznamená to, že musíte do příštího jara sedět doma. Mnohé historické památky totiž nabízí i zimní prohlídky! Hluboká, Rožmberk, Český Krumlov, Nové Hrady, Třeboň... To vše můžete během nadcházející zimy na jihu Čech navštívit.

Zámek Hluboká nabízí zimní prohlídky již sedmým rokem. „Návštěvníci zavítají do devíti pokojů soukromých apartmá posledních čtyř generací majitelů hlubockého panství - Schwarzenbergů. Trasa vede z Hamiltonova salonu kněžny Terezie, přes Kuřácký salon do Tereziiny Malé jídelny, dále pokračuje Loveckou jídelnou a Přípravnou do Malé jídelny Dr. Adolfa a vrcholí v jeho třech dalších místnostech - Pracovně, Obývacím pokoji a končí v Ložnici,“ popsala mluvčí Národního památkového ústavu, Územní památkové správy České Budějovice Jitka Skořepová.

V místnostech naleznete například kolekci loveckých zbraní, trofejí či třeba porcelánu. Za zmínku stojí i splachovací toaleta z počátku 20. století.

Svoji zimní trasu před několika lety otevřel také monumentální hrad Rožmberk. Nabízí vám pohled do soukromí šlechtické rodiny Buquoy. Postupně si projdete jídelnu, salon, hernu a pracovnu. Pokud přeje počasí, je možné vystoupat i na Anglickou věž.

Nemalé oblibě se těší Hradní muzeum v Českém Krumlově, které se nachází v objektu takzvaného Hrádku na druhém zámeckém nádvoří. „Expozice Hradního muzea má, na rozdíl od standardních muzeí, charakter historické muzejní instalace 19. století. Interiéry jsou vybaveny historickými svítidly, zrestaurovanými kachlovými kamny a replikami starých muzejních vitrín,“ uvedla Jitka Skořepová. „Součástí expozice je byt a kancelář ředitele schwarzenberského panství z 19. století, zbrojnice, mincovna, klenotnice s ojedinělými církevními památkami,kinematograf promítající schwarzenberské filmy či rozměrný model hradu zachycující jeho podobu v polovině 16. století. Příjemnou atmosféru dokresluje kavárna.“

Za návštěvu v zimních měsících stojí i hrad Nové Hrady, ve kterém můžete navštívit Byt panského úředníka, a zámek Třeboň.

Jestliže vás láká Schwarzenberská hrobka, tak i ta je přes zimu otevřená, ale jen ve čtvrtek od 14 hodin. Třeboň i hrobku můžete navštívit například 18. až 21. listopadu, kdy se zde uskuteční mimořádné prohlídky v rámci výlovu rybníka Svět.

A jaké jsou otevírací časy?

  • Hluboká - otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 16 hodin
  • Rožmberk - otevřeno úterý až pátek v 11 a 13 hodin, o víkendech vždy v celou hodinu od 10 do 15 hodin
  • Hradní muzeum - otevřeno denně kromě pondělí od 9 do 16 hodin
  • Nové Hrady - otevřeno ve středu a pátek od 14 hodin
  • Třeboň - během listopadu a první poloviny prosince otevřeno v úterý od 14 hodin
  • Schwarzenberská hrobka - otevřeno ve čtvrtek od 14 hodin.

Štítky památky, krumlov, hluboká, rožmberk, Třeboň, zima, Zámek Hluboká, Hrad Rožmberk, jídelna, Český Krumlov, Nové Hrady, Česko, muzeum, hrad, hrobka, Schwarzenbergové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Mnohé památky v zimě neodpočívají. Naopak  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.