Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Muzejní skvosty budou od července k vidění v radnici

Jihočeské muzeum nabídne návštěvníkům ochutnávku toho nejlepšího, co ve svých depozitářích uchovává. Muzejní skvosty je název výstavy, kterou muzeum připravuje ve spolupráci se statutárním městem České Budějovice v prostorách Radniční výstavní síně.

Výstava představí nejvýznamnější sbírkové předměty, které jsou v muzeu uchovávány a které se stanou součástí připravovaných stálých expozic nově zrekonstruované budovy muzea.

Nejstarším vystaveným předmětem bude antické sklo, takzvaná balsamarie (ampulka na balzámy) pocházející z 1. až 2. století, nejmladším pak zlatá medaile České Budějovice - mincovní město z roku 2001.

Návštěvníci si budou moci také prohlédnout i jeden ze dvou ve světě známých exemplářů unikátního jízdního kola, pocházejícího z roku 1887. Hlavní dominantu výstavy v Radniční výstavní síni však bude tvořit jezdecký výjev s unikátním dámským sedlem.

Výstava Jihočeského muzea v Českých Budějovicích s názvem Muzejní skvosty potrvá od 1. července do 7. září letošního roku.

Napsala Hana Švejkarová
Tisková zpráva

Štítky Jihočeské muzeum, Radniční výstavní síň, Muzejní skvosty, České Budějovice, muzeum, výstava, radnice, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, výstavní síň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

V popisu čelenky je dost zavádějící že je od Bohumila Vurna, od toho může být leda kopie a pak by zase nešlo o "muzejní skvost". Ve skutečnosti je čelenka stříbrný šperk (zřejmě ženský) snad ze 12. století. Jde o raritu která nemá v českém prostředí obdoby. Bohužel nálezové okolnosti byly značně nepříznivé, šperk byl vybagrován v roce 1937 při čištění koryta řeky, takže se nepovedlo zjistit jeho uložení. Fotka je zavádějící i barevně, čelenka je samozřejmě stříbrná, takže barva rozhodně NENÍ do žluta.

Pátek, 20. června 2014, 05:49Odpovědět

Muzejní skvosty budou od července k vidění v radnici  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.