Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na zámku Hluboká chystají novou prohlídkovou trasu

Procházet se císařskými, Černínskými a dalšími šlechtickými apartmá, ve kterých na zámku Hluboká při společenských událostech přespávali významní hosté, budou moci turisté v příští turistické sezoně, možná ale až v roce 2016.

Národní památkový ústav tam chce podle ředitelky Nadi Goryczkové vybudovat další prohlídkovou trasu. Od ministerstva kultury by na projekt, který by přinesl zisky, potřeboval zhruba 25 milionů korun.

„Nová trasa povede druhým patrem zámku hostinskými pokoji, které dosud veřejnosti nebyly nikdy představeny. Původně sloužily k tomu, že při významných společenských událostech, jako byly hony a další aktivity, se v těchto pokojích ubytovávali členové širší Schwarzenberské rodiny a další významní hosté,“ řekl ředitel územního pracoviště Národního památkového ústavu Petr Pavelec.

Památkový ústav v posledních pěti letech provedl intenzivní archivní průzkum, experti zkoumali staré fotografie, dobovou korespondenci, inventáře, z nichž se zjistilo, jak tyto pokoje vypadaly, k čemu přesně sloužily.

„Teď nás čeká to zásadní, to znamená stavební a restaurátorská příprava těchto místností, a to je poměrně velký finanční obnos, máme to ohodnoceno přibližně na 25 milionů korun,“ dodal Pavelec s tím, že z 25 milionů padnou zhruba čtyři miliony na restaurování inventáře.

NPÚ by chtěl tuto trasu zpřístupnit od konce roku 2015 nebo od začátku roku 2016. Měla by odlehčit přeplněným stávajícím prohlídkovým trasám. Nová trasa podle Pavelce znamená zvýšení návštěvnosti, a tím pádem příjmů, což znamená, že Hluboká bude moci zase podporovat slabší objekty.

Zámek v Hluboké nad Vltavou patří k nejnavštěvovanějším v zemi. Ročně si ho prohlédne kolem 250 tisíc lidí, za vstupné NPÚ vyinkasuje přes 34 milionů korun. Pátým rokem lákají na zámek návštěvníky i v zimě. Mohou zavítat do devíti pokojů soukromých apartmá posledních čtyř generací majitelů hlubockého panství - Schwarzenbergů.

Bohatá výzdoba místností představuje kolekci loveckých zbraní, trofejí, ale také porcelánu, grafických listů nebo tapiserií. Poslední majitel Adolf Schwarzenberg obýval své pokoje až do roku 1939, kdy emigroval s manželkou Hildou před nacisty do zámoří.

Zdroj: ČTK

Štítky Hluboká nad Vltavou, zámek, prohlídková trasa, Zámek Hluboká, Národní památkový ústav, Naděžda Goryczková, Adolf ze Schwarzenbergu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zámku Hluboká chystají novou prohlídkovou trasu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.