Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Budějovice rozehraje baskytara geniálního multiinstrumentalisty

Baskytarista, zpěvák, skladatel, perkusista, umělec, kterého si zvou ke spolupráci takoví hudebníci jako Chick Corea nebo Bobby McFerrin... To je Richard Bona, tvář letošního ročník Jihočeského jazzfestu, který se dnes a zítra (15. a 16. srpna) uskuteční v Českých Budějovicích.

Bona dlouhodobě patří mezi nejuznávanější jazzové muzikanty a vzhledem k jeho širokému hudebnímu záběru patří také k těm nejvytíženějším.

Říká se o něm, že aby ovládl nějaký nástroj, stačí mu jen dívat se, jak na něj hraje někdo jiný. Už v raném věku zvládl kromě fléten i veškeré perkuse a dokonce i dvanáctistrunnou kytaru. Již od 5ti let chodil hrát do kostela. Jeho hudební nadání výrazně ovlivnil jeho kamerunský původ. Tito černošští hudebníci se pohybují v tóninách a složitých rytmech s neuvěřitelnou lehkostí.

Od roku 1995 žije Richard Bona v New Yorku. V České republice se představil již na několika koncertech a vždy se setkal s obrovskou odezvou publika. Třeba jako jedna z hvězd Colours of Ostrava.

ČTĚTE TAKÉ: Jihočeský jazzový festival s Richardem Bonou na open air scéně

V Budějovicích se však objeví s novým, teprve od letošního května fungujícím projektem.  Bona se v něm spojil s flamenkovým ansámblem (Sandra Carrasco a Israel Fernández – zpěv, Melón Jiménez a Yeray Cortés – kytary, Thomas Potiron – housle, José Montaña – perkuse, Karen Rubio a José Maldonado – tanečníci) a podobně jako dříve pátral v projektu The Ten Shades Of Blues po celém světě po stopách blues, vypravil se nyní k soutoku jazzových řek, hudby Andalusie či západní Afriky.

Ale žádný popis hudby nenahradí její živý poslech.  Přijďte si užít  Jihočeský jazzový festival, který odstartoval 14. srpna. Vstupné v Českých Budějovicích je symbolické.

15. srpna - České Budějovice (Piaristické náměstí) - 17:00

Season Match (České Budějovice) - pop jazz
Ian Richie´s Soho Project (UK/CZ) - jazz, funky
Dave Douglas Quintet (USA) - modern jazz
22:30 afterparty v klubu Highway 61 s kapelou Groovin High

16. srpna - České Budějovice (Piaristické náměstí) - 17:00 / vstupné 100 Kč (platí na oba dva dny)

Musiquarium (České Budějovice) - soul jazz orchestra
Markovič Funky Family (CZ/SK/CUBA) - funky
Richard Bona "Flamenco Project" (USA/Spain) - jazz, flamenco, afro music
22:30 afterparty v klubu Highway 61 s kapelou Štěpán Markovič South Bohemia All Stars Band

Napsal Jiří Grauer

Štítky jazzfest, Richard Bona, České Budějovice, jazz, Chick Corea, Bobby McFerrin, Štěpán Markovič, USA, Colours of Ostrava, Dave Douglas, Israel Fernández, Melón Jiménez, Sandra Carrasco

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovice rozehraje baskytara geniálního multiinstrumentalisty  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.