Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Některé jihočeské hrady a zámky mají otevřeno i v zimě

Hrad v Nových Hradech se letos stal čtvrtým objektem ve správě Národního památkového ústavu v Budějcích, který otevírá své brány i mimo hlavní turistickou sezonu. Dosud zimní prohlídkové trasy návštěvníkům nabízel hrad Rožmberk, zámek Hluboká a Hradní muzeum v Českém Krumlově.

„Zimní prohlídková trasa v Nových Hradech nabízí byt panského úředníka a jako bonus nejzajímavější prostory první prohlídkové trasy - Buquoyský archiv a knihovnu s výstavou novohradského skla, včetně unikátního hyalitu,“ řekla mluvčí NPÚ Jitka Skořepová.

Součástí okruhu jsou také dřevěné pavlače, z nichž je vidět nejen na hradní nádvoří, ale i na celé město. Místnosti, jejichž prohlídka trvá asi 45 minut, jsou temperovány.

Už třetí zimní sezonu mohou návštěvníci zavítat na hrad Rožmberk na Českokrumlovsku. I tam mohou nahlédnout do soukromí šlechtického rodu Buquoyů.

Kolem poloviny 19. století nechal Jan Jindřich Buquoy upravit pokoje ve druhém patře hradu k obytným účelům. Díky nedávné nákladné rekonstrukci jsou zpřístupněny jídelna, salon, herna a pracovna. Pokoje jsou během zimy temperovány. Součástí prohlídkové trasy je i výstup na Anglickou věž.

Zimní prohlídky na zámku Hluboká lákají návštěvníky pátým rokem. Mohou zavítat do devíti pokojů soukromých apartmá posledních čtyř generací majitelů hlubockého panství - Schwarzenbergů.

Bohatá výzdoba místností představuje kolekci loveckých zbraní, trofejí, ale také porcelánu, grafických listů nebo tapiserií. Poslední majitel Adolf Schwarzenberg obýval své pokoje až do roku 1939, kdy emigroval s manželkou Hildou před nacisty do zámoří.

Od ledna 2011 je v prostorách nejstarší dochované části krumlovské rezidence na druhém zámeckém nádvoří otevřen ojedinělý typ muzea, které funguje celoročně. Má charakter historické muzejní instalace 19. století.

Součástí expozice je byt a kancelář ředitele schwarzenberského panství, zbrojnice, mincovna, klenotnice s ojedinělými církevními památkami, ale také kinematograf. Za příznivého počasí je možné spojit návštěvu s výstupem na věž.

Zdroj: ČTK
Foto: www.hrad-novehrady.eu

Štítky jihočeské hrady a zámky, zimní otevírací doba, Nové Hrady, Hluboká nad Vltavou, Český Krumlov, hrad, zima, Národní památkový ústav, Zámek Hluboká, Hrad Rožmberk, muzeum, Adolf ze Schwarzenbergu, zámek, nádvoří, okres Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé jihočeské hrady a zámky mají otevřeno i v zimě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.