Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pod Černou věží se opět rozdávaly filmové ceny

Kde jinde, než v Českých Budějovicích, by se měl konat Festival Černá věž. Přehlídka amatérských a studentských filmů se letos konala již potřetí a Budějcká Drbna jakožto mediální partner nesměla chybět na závěrečném galavečeru, kde se předávaly ceny vítězům v jednotlivých kategoriích.

Letos se přihlásilo 67 autorů s 95 filmy, což je o pět filmů méně, než před třemi lety. Celý program začal promítacím pásmem už ve středu. Na plátně v Café klubu Slavie se vystřídaly snímky dokumentární, animované nebo výpravné.

O tom, kdo si letos odnesl skleněnou černou věž, rozhodla odborná porota, v níž zasedla například pedagožka estetiky filmu z Filozofické fakulty Jihočeské univerzity Vera Yakimova nebo herec souboru J. K. Tyl Luděk Šindelář. Galavečerem vítězů provázel Vojtěch Novotný se svou sestrou Zuzanou, pro něž byla role moderátorů premiérou.

Ocenění v kategorii Velký film získal snímek Miloše Kameníka Bady. Černou věž za malý film pak z rukou primátora Juraje Thomy obdržel producent filmu One Fine Day Zdeněk Balga. Došlo i na kategorii Dokument, kde byl vybrán film Na Spartu Tomáše Bláhy pojednávající o tom, kde končí fanouškovství a začíná posedlost násilím a konflikty.

Mezi jednotlivými kategoriemi proběhla hudební vystoupení vztahující se k filmům. Jana Beránková například zahrála na piano ústřední skladbu z filmu Amélie z Montmartru. Heidi Johanna Vacek pak spolu s Ondřejem Tylečkem bravurně zahráli na violoncello a housle skladbu Skyfall.

V závěru galavečera předal ředitel festivalu Milan Pleva šek Vandě Polívkové, ředitelce Centra Bazalka, které se věnuje postiženým dětem. Za celou dobu festivalu se na vstupném a darech vybralo 15 tisíc korun. Vanda Polívková byla spolu se svými svěřenci vděčná, že se v Budějcích koná kulturní akce, která zároveň pomáhá na tolik potřebných místech.

Vítězné snímky v jednotlivých kategoriích

Velký film: Bady - Jan Haluza
Malý film: One Fine Day - Leoš Brabec
Velkofilm: The Death Contract - David Březina
Studentský film: Matka - Jaroslav Irša
Dokument: Na Spartu - Tomáš Bláha
Animovaný film: Co se asi stane, když Jasmína Trampotová vytáhne velký špunt - Eliška Vondrušková
Cena diváků: Márinka - Lukáš Janičík a Marta Vančurová
Téma ročníku: Koleje - Jiří Merta a Centrum Arpida

Štítky Festival Černá věž, festival amatérských a studentských filmů, Café klub Slavie, České Budějovice, film, Černá věž, Drbna.cz, Vojtěch Novotný, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Juraj Thoma, filmová cena, Marta Vančurová, David Březina, Jan Halu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod Černou věží se opět rozdávaly filmové ceny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.