Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pohodář, srdcař a milý člověk. Muzikanti vzpomínají na Karla Macharta

Jihočeskou hudební scénu zasáhla ve středu smutná zpráva. Po těžké nemoci zemřel ve věku 56 let Karel Machart, zakladatel klubu, který si získal renomé i daleko za jihočeským regionem - Highway 61.

Karlovi se před lety podařil husarský kousek, kdy z Highway 61 udělal naprosto kultovní a vyhlášenou záležitost, kterou si zamilovaly i zahraniční hvězdy. A že jich do Budějc dokázal přitáhnout hned několik!

Karel ale nezapomínal ani na českou scénu, která u něj měla velkou podporu. Neváhal také podat pomocnou ruku mladým a nepříliš známým kapelám, pro které hraní v Highway 61 bylo jednoznačně prestižní záležitostí.

Jak na Karla Macharta vzpomínají muzikanti a přátelé? Zde jsou upřímná slova některých z nich:

Vláďa Čížek (kapela Led Zeppelin Southern Revival): Karel vybudoval nejlepší a nejprestižnější hudební klub v jižních Čechách. Dostal k nám na jih spoustu výborné muziky. Pomohl mnohým kapelám z našeho regionu ke zviditelnění. Byla s ním výborná spolupráce, bude velice chybět mně osobně i celému jihočeskému bigbítu...

Tomáš Kuchta (kapela Blamage): Byl to jeden z největších srdcařů, co jsem znal.

Miloš Vaněček (klub Velbloud): Člověka s větším přehledem o bluesové muzice jsem v ČR nepotkal. Navíc jeho přátelský, téměř rodinný přístup, dělal z Highway 61 pohodu, kam se člověk vždycky rád vracel.

Štěpán Halla (kapela Warhawk): Znali jsme se jen trochu, ale vždy se k nám choval báječně. Myslím, že toho pro blues v Budějcích udělal strašně moc! Do Highway 61 jsme chodili s kapelou od začátku. Tenkrát ještě pod věž. Karel byl vždycky super. Je to opravdu strašná škoda!

Jan Novotný (kapela The Greens): Kája byl v první řadě kamarád mého táty. Jeden z největších pohodářů, co znám. Váže se k němu i moje vzpomínka na první elektrickou kytaru, na kterou jsem doma hrál. Tak moc jsem ji chtěl, až mi ji táta půjčil právě od Káji.

Karle, moc děkujeme za všechno, co jsi pro budějckou hudební scénu udělal! Pozdravuj nahoře Jimiho Hendrixe, Garyho Moora, Jacka Bruce a další borce, bez kterých by bluesová a rocková scéna nebyla tak vzrušující a nezapomenutelná!

Foto: Lee Lou

Štítky Karel Machart, Highway 61, muzikant, smrt, hudební skupina, České Budějovice, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Jack Bruce, Jan Novotný, Jihočeský kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohodář, srdcař a milý člověk. Muzikanti vzpomínají na Karla Macharta  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.