Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Program Budějcké Thálie nabídne třináct komedií a pohádek

Parafrázi Dumasových Tří mušketýrů, drsnou hru Osiřelý západ z malebného Irska nebo třeba Rychlé šípy z Oltecu, tedy Starého Brna, nabízí patnáctý ročník nesoutěžní divadelní přehlídky Budějcká Thálie.

Od 1. do 9. listopadu má na programu třináct představení v podání amatérských herců, z toho devět pro dospělé a zbytek pro děti. Na domovské scéně pořádajícího divadelního souboru J. K. Tyl České Budějovice v Divadle U Kapličky se představí 165 herců a techniků z jedenácti českých měst.

„Převládajícím žánrem bude tradičně komedie včetně hudební, a to v nejrůznější podobách: od situační, přes špionážní, crazy, až po hořkou, drsnou a hororovou,“ uvedl ředitel Budějcké Thálie Václav Krištůfek.

Kromě jihočeských souborů, jako je Českokrumlovská scéna nebo třeba Piki Volyně, přijedou také divadelníci z Brna, Libice nad Cidlinou, Jiříkovic a Prahy. Tradičně bude hostovat i jeden z nejprestižnějších souborů z Ořechova u Brna a také profesionální divadlo Drak Theatre z Hradce Králové.

Na organizaci se bude nezištně podílet kolem 30 členů pořádajícího souboru. Náklady přijdou na 160 tisíc korun. Přispělo město, kraj a naturáliemi další sponzoři. Peníze padnou na dopravu, která za čtrnáct let podražila z 30 tisíc korun na trojnásobek, na občerstvení, autorské poplatky a propagaci.

Za celou historii přehlídky diváci viděli 206 představení, z toho 77 pro děti. Přijelo 165 herců a techniků ze 45 měst České republiky, Slovenska a Srbska. Průměrná roční návštěvnost byla kolem 1200 lidí.

Slavit ve velkém se ale bude až příští rok, a to 120 let nepřetržité činnost divadelního spolku. Ten je tak spojí s oslavami 750. výročí založení města. Na oslavy soubor připraví mimořádná představení, almanach i výstavu.

Přehlídka Budějcká Thálie začíná v sobotu 1. listopadu pohádkou Perníková chaloupka v podání královéhradeckého Draka a večerním představením Souborné dílo Williama Shakespeara v nastudování Divadelního souboru AMADIS Brno.

Základní vstupné je 100 Kč. Z programu mohou diváci vybírat na webu akce.

Zdroj: ČTK

Štítky Budějcká Thálie, divadelní přehlídka, komedie, pohádky, představení, Rychlé šípy, Tři mušketýři, Irsko, Staré Brno, Brno, pohádka, William Shakespeare, divadlo, České Budějovice, divadelní soubor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Program Budějcké Thálie nabídne třináct komedií a pohádek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.