Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rudolfovští se opět ponořili do historie

Milá a skutečně nádherná tradice. Tak by se jednou větou daly popsat Hornické slavnosti, které se už popatnácté uskutečnily v Rudolfově. Zatímco v Budějcích tisíce lidí koštovaly zlatavý mok na Slavnostech piva, Rudolfov v sobotu podnikl exkurzi do minulosti.

Hornické slavnosti mají velmi slušný zvuk i za hranicemi regionu. Ani letošní ročník jim ostudu neudělal! Příjemné místo, bohatý program, plno stánků s rozmanitou nabídkou, výstava dravců, koně... Pokud milujete historické akce, ale například krumlovské Slavnosti pětilisté růže jsou na vás už příliš masivní záležitostí, rudolfovské slavnosti vám mohou nabídnout ideální kompromis.

„Na Hornické slavnosti jsme vyrazili poprvé. Nějakou dobu jsme po městě bloudili, protože hlavní silnice byla uzavřená, ale nakonec to za to stálo. Líbí se mi zdejší komorní atmosféra a hlavně program, který je dokonalým kontrastem všem těm pouťovým atrakcím, jež se konají v jiných městech či vesnicích,“ zmínil například Petr Trávníček, který na výlet vytáhl svou přítelkyni.

Program byl skutečně zajímavý. Zpívalo se, tancovalo... Návštěvníci se i zábavnou formou dozvěděli několik dobových zajímavostí - pozornost přitáhly například ukázky námluv z období renesance.

Dětičky si užívaly jízdu na koních. A pokud zrovna na obzoru žádný malý zájemce nebyl, vyskočili do sedel dospělí. Atrakcí byli i draví ptáci, kteří se vystavovali na kraji areálu. Že je jim pozornost nepříjemná? Ale kdeže, do foťáků pózovali jak skutečné celebrity!

Hornické slavnosti jsou zkrátka sázkou na jistotu. Je to přátelská a od srdce dělaná akce, které není co vytknout. V kombinaci s krásným počasím ideálně strávená sobota.

Z průběhu slavností byli nadšení i organizátoři - Společnost přátel Rudolfova. „Po delší době nám bylo nakloněno i počasí, a to je minimálně 50 procent úspěchu,“ řekla předsedkyně spolku Hana Kuboušková a dodala: „Nic není dokonalé, pár nedostatků se našlo, ale celkový dojem a ohlasy veřejnosti na letošní Hornické slavnosti jsou kladné.“

Předsedkyně vyzdvihla například tradiční koncert Třeboňských pištců v kostele sv. Víta či koncert Smíšeného komorního sboru z Příbrami. „Koncerty vyzněly krásně, a to díky úžasné akustice tohoto prostoru.“

Na úpravě prostoru Farské louky, kde se slavnosti konaly, pracovali členové spolku už v pátek. „Páteční příprava prostoru vyžaduje velké nasazení, záleží na každém detailu a tisíci maličkostech. Podařilo se, vše bylo včas připraveno a v sobotu jsme dokázali pobavit okolo tisícovky lidí,“ zmínila Hana Kuboušková.

Škoda jen kolize termínů se zmíněnými pivními slavnostmi. Obě akce tak přišly o potencionální návštěvníky. Kdyby se měli ale pořadatelé neustále ohlížet na ostatní akce, nejspíš by nikdy nic neuspořádali. A abychom nezapomněli... Budějcká Drbna přeje Hornickým slavnostem všechno nejlepší k patnáctinám!

15. Hornické slavnosti v Rudolfově

Úterý, 10. června 2014, 08:20

15. Hornické slavnosti v Rudolfově
15. Hornické slavnosti v Rudolfově

Štítky Hornické slavnosti, Rudolfov, slavnost, České Budějovice, historie, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rudolfovští se opět ponořili do historie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.