Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Špína, temnota, deprese... Brad Pitt opět likviduje esesáky

Také máte pocit, že od dob filmů Tenká červená linie, Zachraňte vojína Ryana a Černý jestřáb sestřelen tvůrci válečných bijáků tak trošku tápají? Jako by na tento triumvirát nedokázali navázat, respektive se o to raději ani nepokoušeli...

Železná srdce (Fury) proto působí jako menší přízrak, respektive nemalé překvapení. Tak silný a drsný válečný film tu dlouho nebyl!

Už od prvních záběrů je patrné, že ve Fury žádný prostor ani pro minimální nadhled či odlehčení nebude. Šedivý filtr, zbídačené tváře vojáků, kteří se hrnou z bitvy do bitvy, a hlavně všudypřítomné bláto! Znepokojivá atmosféra by se dala krájet a postupně ještě více houstne.

Marně přemýšlím, jestli jsem za posledních deset let viděl válečný film, který by diváka dokázal tak silně vtáhnout do děje. Chvílemi jsem měl pocit, že cítím chlad jarního počasí, třesu se, kdy se ozve nečekaný výstřel, kdy z křoví vyrazí německý Tiger...

Film sleduje osud tankové posádky, které velí seržant Wardaddy, neboli Brad Pitt. Příběh je velmi přímočarý a maximálně úderný. Ono se ani není čemu divit, pochybuji, že tankisté zažívali zápletky s nečekaným rozuzlením. Ne, prostě jeli a snažili se přežít další bitvu. O ničem jiném Fury není. Je to válečný snímek, který jde až na kost a brutalitu bojů ukazuje naprosto neskrytě.

Pokud však čekáte dvě a půl hodiny neustálé akční řežby, možná budete zklamaní. Tvůrci se hodně věnují i psychické stránce vojáků, absurditě války a celkově pošlapání lidskosti, kdy jste najednou postavení před jasnou věc - zabít co nejvíce lidí. Že to odmítáte? Věřte, že po několika bojích z vás bude otupená mašina. Ačkoliv se z hlediska psychologického dramatu nemůže Fury měřit s velkolepou Tenkou červenou linií, na emoční strunu hraje velmi silně.

Vrcholy filmu představuje ale samotná válečná vřava, která je natočená naprosto precizně a velmi syrově. Jako by se tvůrci inspirovali čtyřkou Ramba, která neměla z hlediska naturálnosti a brutality obdoby. Mnoho momentů vyráží dech a přiráží diváka do sedačky. Snad jen škoda závěrečné bitvy, která není příliš reálná a vážnost filmu trošičku sráží. Ale to je jen mírná kaňka na celkově bezchybném dílu.

A chválit musím i herecké výkony! Brad Pitt je záruka kvality, velkým překvapením je však Shia LaBeouf, který předvádí možná svůj vůbec nejlepší dosavadní výkon. Také Logan Lerman, který své kvality prokázal už ve filmu Noe, je naprosto skvělý a maximálně uvěřitelný. Ani v tomto směru není filmu co vytknout.

Asi je vám jasné, že je autor těchto řádků z filmu nadšený. Ano, je to tak. Od dob zmiňované čtyřky Ramba jsem neviděl tak surový a zároveň uvěřitelný film. Čert vem přemrštěné finále, jako celek je Fury dokonalá záležitost, která se zařadí mezi největší válečné klasiky. Nevidím jediný důvod, proč by se tomu tak nemělo stát.

Vyzdvihnout musím také krásnou muziku Stevena Price a celkově skvělé zvukové efekty. Film roku? Uvidíme, jak dopadne Interstellar.

Na závěr si neodpustím jednu vtipnou zmínku. Zhruba v půlce filmu se sálem neslo mohutné chrápání. Že by tím dotyčný dával najevo, že je Fury nudná záležitost? Vzhledem k četnosti intenzivní palby bych se spíše vsadil, že za tím stál panák bourbonu a pivko, které každý návštěvník dostal při vstupu do sálu. Fury totiž měla v českobudějovickém CineStaru předpremiéru v rámci takzvané Pánské jízdy, při které se diváci těší i takovéto nadstavby. Inu, jít se vyspat do kina, když na plátně běží jedna z největších filmových řežeb letošního roku, je fakt úžasná kuriozita. :-)

Budějcká Drbna dává filmu Železná srdce 90 %

Recenzi filmu podpořilo multikino CineStar České Budějovice

Foto: Sony Pictures Releasing France

Štítky Železná srdce, multikino CineStar, České Budějovice, recenze, film, Pánská jízda, Brad Pitt, Zachraňte vojína Ryana, Tenká červená linie, Černý jestřáb sestřelen, deprese, Rambo, Shia LaBeouf, Logan Lerman, Steven Price, Cinestar, Interstellar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Pokud si autor cvrnkne do spoďárů, nad "autentičností" vojína Ryana a nad nesmyslem jako je černý jestřáb (to už je vůbec kravina natočená aby v UAS pozapoměli na průser který si pořídili) je asi třeba brát jeho "recenzi" dost s rezervou. ´To srovnání se sračkou typu Rambo, je pak už jen takovou třešničkou na dost zkyslém dortu. Třeba je to dobrý film, ale recenze stojí za oblíbené české slovo šláfenberkovo.

Sobota, 8. listopadu 2014, 18:24Odpovědět

Špína, temnota, deprese... Brad Pitt opět likviduje esesáky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.