Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V bitvě o hrad Slamburk zvítězili všichni!

Všem na vědomost se dává jedna dobrá zpráva - další slavná bitva o hrad Slamburk se dne dvacátého třetího měsíce osmého Léta Páně dvoutisícího čtrnáctého nedaleko města Borovany u Nového rybníka odehrála. A věz, lide budějcký, že nebylo v této bitvě poražených...

Slamburk aneb hrr na ně... Den plný rytířských her a soutěží pro děti včetně dobývání slaměného hradu. Tentokrát v duchu husitských válek. Tak zněl námět letošního ročníku, díky kterému znovu ožil husitský bojový pokřik Nepřátel se nelekejme, na množství nehleďme...

Sobotní počasí ovšem tento pokřik aktualizovalo na Deště se nelekejme, na zmoknutí nehleďme. I přes ne úplně ideální povětrnostní podmínky (ani Vítek z Rožmberka, ani císař Zikmund a ani Žižka z Trocnova větru a dešti prostě poručit neumí) na tradiční oblíbenou akci opět zamířily především rodiny s dětmi, které se vzápětí díky kostýmům a zbroji staly členy družin.

Po zahajovacím ceremoniálu, při kterém družiny Vítkovců, husitů, křižáků i potulných rytířů řeč svých velitelů a vládců vyslechly a k čestnému boji se přísahou zavázaly, začala hlavní část programu.

V bitevní arénách chrabří bojovníci a bojovnice svou udatnost a šikovnost prokazovali a vlastní síly se soupeřem měřili. I letos Slamburk nabídl mnoho nápaditých a zábavných soutěží - od přetahování lanem přes lov dračích vajec, trefování různých terčů, šermování, střelbu ze středověkých zbraní až po novou atrakci, zvanou Hemelka - jízda na dřevěném koni, spojená se srážením nádoby s vodou.

Od náročných soubojů si mohli bojovníci i jejich rodiče oddechnout u divadelních představení, ukázek středověkých řemeslných prací nebo sledováním výkonu práva útrpného samotným katem. Samozřejmě nechyběla ani bohatá nabídka občerstvení a hlavně nápoje, které hřály, se těšily velkému zájmu, stejně jako skvělé borůvkové koláče - další borovanská tradice.

Pak již malí rytíři a rytířky, husité a husitky a vůbec všichni bojovníci udatní znovu se do družin svých shromáždili a před hradem Slamburk stanuly, aby řeč o vítězi všech malých bitev vyslechly a do velké, závěrečné bitvy o hrad se nadšeně pustit mohly.

A kdo tedy byl vítězem? Všichni! Protože je velké vítězství umět si hrát, bavit se i překonávat výzvy a překážky. A za možnost tohoto vítězství a za pestrý zábavný den patří organizačnímu týmu Bitvy o Slamburk velký dík!

Děti opět dobývaly slaměný hrad

Pátek, 29. srpna 2014, 09:15

Bitva o hrad Slamburk
Bitva o hrad Slamburk

Štítky Bitva o hrad Slamburk, Borovany, Slamburk, rytířské hry, hrad, Nový rybník, Husitské války, Vítkovci, Trocnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V bitvě o hrad Slamburk zvítězili všichni!  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.