Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Hluboké plavali žraloci, delfíni i plankton

Tajemný svět korálových útesů, příběh rodiny delfínů, dramatická setkání se žraloky, nevšední pohled na život v českém rybníku i půvabné podvodní tance potápěčů - Mezinárodní filmový festival Voda, moře, oceány představil ve dnech 12. až 15. září v Hluboké nad Vltavou 31 filmových snímků z 12 zemí světa.

Desátý jubilejní ročník festivalu vyvrcholil tradičním ceremoniačním večerem v KC Panorama vyhlášením oceněných tvůrců a jejich filmů.

Večerem provázel moderátor Petr Svoboda, který uvedl významné hosty - Sira Jamese Manchama, prvního prezidenta republiky Seychyly, Gwilyma Sicobo, seychylského ambassadora, Arifa Sulasono, sekretáře ambassadorky Indonésie, senátora Vladimíra Drymla, člena Dozorčí rady Povodí Vltavy s.p. Václava Krále a režiséra a producenta Michaela Havase.

Hosty a diváky v sále přivítal hlubocký starosta a senátor Tomáš Jirsa a kouzlo vzdálené exotiky vyvolala ukázka balijského vazbového tance.

A pak už následovalo vyhlášení vítězů v několika kategoriích. Předávání cen se ujali například potápěč, muzikant a automobilový závodník Dan Landa, moderátorka Lucie Výborná, Sir James Mancham a další osobnosti. Ceremoniál byl doplněn krátkými ukázkami vítězných filmů, z nichž každý je originálním, neopakovatelným ´vodním´ příběhem.

Nejzajímavější příběh ale napsal ne scénárista, ale život sám. Příběh jedenáctileté, pohybově handicapované Barunky Sedláčkové, která kreslí krásné obrázky ústy. Svou techniku nazývá ´pusopisem´ a její obrázky byly jako součást festivalu vystaveny v prostorách KC Panorama.

Barunka za své obrázky nejen mořského světa získala zvláštní cenu a jeden z jejích obrázků se naopak zvláštní cenou stal - obrázek Tančící modrý anděl byl za desetiletou práci a přínos pro festival věnován prezidentovi festivalu, režisérovi, producentovi a potápěči Stevu Lichtagovi.

Vzácnou cenu mu předal viceprezident festivalu Jindřich Soukal, také filmař, potápěč a dobrodruh. Oba společně pak představili významný světový filmařský projekt 3D Aldabra - výjimečný dokument z objevování záhadného podmořského světa u ostrova Aldabra v Indickém oceánu.

Hlavní cenu festivalu porota udělila Davidu Hannanovi, renomovanému australskému potápěči a filmaři. Závěrečný potlesk finálové části večera pak patřil nejen oceněným filmovým tvůrcům, ale také organizátorům výjimečného festivalu, který je svým zaměřením a obsahem jediný v České republice a ojedinělým v Evropě.

Po ceremoniačním večeru mohli účastníci své dojmy a pocity přenést do dialogů o festivalu na příjemné after party u Relax Bali Café.

S festivalem Voda, moře, oceány 2013 se prolínala také jedna z dalších akcí, festivalem inspirovaná. Tematický týden Doteky Indonésie v Relaxačním a regeneračním centru Hluboká přinesl zajímavé možnosti poznání vzdálené Indonésie - ať už ochutnávkami jídel uznávané indonéské kuchařky Putri R. Mumpuri, nebo workshopy indonéského batikování a tanců.

Velkému zájmu se těšily také speciální jávské masáže a mimořádným zážitkem pro všechny zúčastněné byla beseda s Jindřichem Böhmem, který přiblížil osobnost Miroslava Zikmunda, světoznámého cestovatele. Dojmy z besedy byly umocněny výstavou fotografií, nazvanou století Miroslava Zikmunda.

Výjimečný týden v Hluboké nad Vltavou zmizel v čase jako rybka v oceánu, ale zážitky z něj všem divákům a účastníkům zůstanou, jako příslib už 11. ročníku festivalu, který je svátkem nejen vody, moří a oceánů, ale především filmařského a potápěčského umění.

Festival Voda, moře, oceány 2013

Čtvrtek, 19. září 2013, 19:30

Steve Lichtag předává hlavní cenu MFF Davidu Hannanovi
Doteky Indonésie v RRC - Jávský tanec

Štítky Voda, moře, oceány 2013, mezinárodní filmový festival, Hluboká nad Vltavou, festival, potápěč, tanec, žraloci, obrázek, Indonésie, James Mancham, Petr Svoboda, Miroslav Zikmund, Vladimír Dryml

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hluboké plavali žraloci, delfíni i plankton  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.