Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V krytu civilní obrany nalezli zázemí mladí umělci

Je to zhruba rok, co se po Budějcích začala šířit zpráva, že muzikanti konečně naleznou pořádné zázemí. Byla to novinka, která si zasloužila pozornost. Najít totiž cenově dostupnou zkušebnu, kde by mladé naděje mohly pilovat své nápady, je v krajském městě úkol takřka nadlidský.

Projekt Zkusebny.com, který otevřel hudební zkušebny v krytu civilní obrany za viaduktem ve Vodní ulici, tak přišel s tím, na co mnozí celé roky čekali. Pojďme se za uplynulým rokem ohlédnout. Byl skutečně zájem o ambiciózní projekt, který je známý po celé republice, vysoký, nebo k němu muzikanti přistupovali a přistupují opatrně?

„Zájem o náš projekt je odpovídající. Není nijak ohromující, ani deprimující a cestu k nám si časem najde více a více lidí,“ hodnotí David Vlk ze Zkusebny.com. Zároveň upozorňuje, že se nejedná jen o hudební zkušebny, ale kreativní prostor určený každému, kdo má zájem trávit svůj volný čas aktivní tvůrčí činností.

Atomový kryt má z hlediska kapel obrovskou výhodu - muzikanti nikoho v okolí neruší, takže své nástroje mohou drtit ze všech sil. Jak je to ale s akustikou? „Akustika je obecně problém jakýchkoliv uzavřených prostor, pokud nejsou budovány přímo pro hudební produkci. Ale svépomocí se nám postupně daří prostory měnit k lepšímu a troufám si tvrdit, že už nyní mají řádně našlápnuto k tomu, aby se staly významným místem nejen českobudějovického kulturního života. Nespornou výhodou je možnost nonstop provozu, což přímo vybízí k pořádání různých akcích, které by jinde rušily okolí. Takže třeba i díky nám bude jednou naplněno slovo klasika, že v Českých Budějovicích by chtěl žít každý,“ říká David Vlk.

Jelikož je atomový kryt poměrně rozsáhlým komplexem, je poměrně složité ho dostatečně vytopit. Náklady na provoz jsou podle Davida Vlka extrémní. „Ale toho jsme si byli od počátku vědomi a s provozní ztrátou jsme počítali. Naše záměry jsou dlouhodobé a víme, že investice, kterou jsme do toho vložili, se nám časem vrátí. Věříme tomu, že budujeme takovou strukturu, aby jednou platilo naše heslo: kolik hřišť a tělocvičen, tolik zkušeben nebo myslcvičen. Ale pokud by se našel dobrodinec, sponzor či mecenáš, který by nám chtěl pomoci, určitě bychom se nebránili. Já jsem třeba říkával, že to, co se u nás děje, představuje určitý umělecký kvas, a teprve pak mi došlo, že bychom se asi měli poptat po místních pivovarech. Takže tím trošku házím laso do éteru.“

Smyslem projektu je poskytnout prostory těm, kteří je potřebují. Chcete si jen tak zahrát? Sháníte zkušebnu jen na jeden den? Přijďte, nikdo vás nevyhodí, naopak. Zkušebny.com sází hlavně na přátelskou atmosféru a také spolupráci mezi samotnými uživateli. „Dnes jsou pojmy jako sdílení, co-working a podobně velmi moderní a v tímto směrem také směruje naše nabídka,“ dodává Vlk.

Prostory krytu začínají také plnit kulturní funkci. Pomaličku začíná fungovat nepravidelná akce s názvem Kryt. Vystoupit by na ní postupně měla řada známých, ale i naprosto neznámých interpretů. Třeba minulý pátek se tam konala akce, kdy zahrál DJ Loky, který zároveň slavil šestadvacáté narozeniny.

„Kryt jsou akce jedné z komunit, které prostory užívají. Dramaturgie je plně na nich a já sám se rád nechám překvapit, s čím přijdou,“ zmiňuje David Vlk.

Jak již bylo řečeno, projekt Zkusebny.com funguje po celé republice. Nejvíce zkušeben mají na jihu Čech. „Pobočka v Písku je se sedmi místnostmi třetí největší pobočkou Zkusebny.com v České republice po Praze a Brnu. České Budějovice jsou zase druhou naší největší pobočkou co do velikosti prostor.“

Štítky kryt civilní obrany, České Budějovice, Vodní ulice, David Vlky, Zkusebny.com, David Vlk, projekt, Civilní obrana, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V krytu civilní obrany nalezli zázemí mladí umělci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.