Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Víkend zpestří akce na památkových objektech

Prodloužený víkend na jihu Čech zpestří akce na hradech a zámcích nebo třeba Rybářské slavnosti v Hluboké nad Vltavou. Státní svátek je také mimořádnou příležitostí k návštěvě Benešovy vily v Sezimově Ústí na Táborsku.

Nadcházející víkend je pro většinu památkových objektů zároveň posledním v hlavní návštěvnické sezóně. „Některé z jihočeských památek ve správě Národního památkového ústavu si pro návštěvníky připravily stylové rozloučení. Konat se budou hrané večerní prohlídky, hradní slavnosti, výstava figurkářských miniatur nebo třeba koncert nejkrásnějších operních árií,“ řekla mluvčí NPÚ Jitka Skořepová.

V Nových Hradech na Českobudějovicku se už tradičně loučí s hlavní návštěvnickou sezonou Podzimními hradními slavnostmi. Jejich oblíbenou součástí jsou páteční večerní scénicky ztvárněné prohlídky hradu, letos nazvané Buquoyská historie.

V sobotu je na programu mimo jiné ukázka dobytí hradu Karlem Bonaventurou Buquoyem, atmosféru bojů pak odlehčí představení dobových tanců či ukázky sokolnictví. Vstup na hradní slavnosti je zdarma.

V zámeckém areálu v Dačicích bude od pátku do neděle neobvyklé setkání figurkářů a tvůrců malovaných miniatur. „Návštěvníci budou moci obdivovat vybrané ukázky prací figurkářů. Jedná se nejen o figurky v podobě historických osobností, vojáků různých armád a období či postav sci-fi, ale také o modely strojů a krajinných dioramat. Zároveň budou moci lidé koukat pod ruku tvůrcům těchto modelů, kteří budou mít své pracovní stoly rozložené přímo ve výstavní místnosti,“ popsal víkend na zámku kastelán Jan Mikeš.

Závěr hlavní návštěvnické sezony v klášteře Zlatá Koruna se ponese ve znamení hudby. V neděli se tam uskuteční koncert. Zazní na něm písně a slavné árie, dueta i kvarteta z oper Mozarta, Pucciniho, Händela, Wagnera a dalších slavných autorů.

O pondělním svátku budou všechny státní památky na jihu Čech otevřené. Pak už musí zájemci sledovat otvírací hodiny. Čtvrtek 31. října je posledním dnem letošní hlavní návštěvnické sezony. Tři památkové objekty ve správě NPÚ od 1. listopadu zahajují zimní provoz.

Do Sezimova Ústí se mohou zájemci naposledy přijet podívat na oblíbená zákoutí prezidenta Edvarda Beneše, jídelnu, pracovnu i ložnici. Interiér je vybaven starožitnostmi a dobovým nábytkem, kterým svůj dům vybavili manželé Benešovi. Součástí komentované prohlídky je i procházka přilehlým parkem.

V Hluboké nad Vltavou začnou v neděli Rybářské slavnosti u příležitosti výlovu třetího největšího rybníka v Česku - Bezdrev.

Zdroj: ČTK
Foto: www.hrad-novehrady.eu

Štítky prodloužení víkend, akce na hradech a zámcích, jižní Čechy, slavnost, Česko, hrad, Hluboká nad Vltavou, Sezimovo Ústí, Národní památkový ústav, okres Tábor, Benešova vila, Edvard Beneš, Karel Bonaventura z Buquoy, Jan Mikeš, Nové Hrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víkend zpestří akce na památkových objektech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.