Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Voda moře oceány na Hluboké

30 soutěžních snímků ze 13 zemí se utká ve finálovém klání o vítězství na Mezinárodním festivalu Voda moře oceány, který se koná od pátku do neděle v Hluboké nad Vltavou. Na jihu Čech se filmy a dokumenty se specifickou tematikou představí již podruhé, celkově se však jedná o jedenáctý ročník festivalu.

„Tento festival považuji za výborné oživení turistického ruchu po skončení hlavní sezony. Doufáme, že by zde mohla vzniknout nová tradice. Také tema festivalu je pro jižní Čechy vhodné, neboť právě tento region a konkrétně město Hluboká mají s vodou spojení,“ řekl starosta Hluboké Tomáš Jirsa.

Vyhlašovatelem akce je Nadační fond Crystal Planet, prezidentem festivalu se stal světoznámý potápěč, dobrodruha a filmař Steve Lichtag. Návštěvníci festivalu se mohou těšit také na významnou osobnost mezi filmaři-potápěči, ekology i „žralokáři“ Michaela Rutzena z JAR, který natáčí podvodní snímky například pro BBC nebo National Geography. Společně s Lichtagem  a výkonným producentem projektu Jindřichem Soukalem právě na Hluboké představí plány na nový 3D projekt ze světa bílého žraloka. „Tento nový film je pro nás velká  a dramatická výzva, čeká nás proto tvrdá práce,“ svěřil se Steve Lichtag.

Hlavním festivalovým centrem bude hlubocké kino Panorama s přilehlou kavárnou Relax Bali, programy pro veřejnost a školy poběží v pátek a sobotu navíc také v edukačním centru ZOO Ohrada. Lidé kromě filmů uvidí také výstavu fotografií Richarda Jaroňka, poslechnout si mohou také přednášku na téma Žralok – právo zabíjet a přežít.

Hlubocký festival letos návštěvníky zavede i na jihovýchod Asie. Spoluúčast a uměleckou podporu přislíbila Indonéská ambasáda. Závěrečný ceremoniál, kterým provede moderátorka Bára Štěpánová, se uskuteční v sobotu 17. září v 18 hodin. Vyhlašování bude koncipováno v indonéském stylu. Svou přítomnost přislíbila také Její Excelence velvyslankyně Indonéské republiky Emeria Siregar, která udělí speciální „Award of Embassy of Indonesia“.

Pořadatelé se také letos těší na odbornou veřejnost, ale i diváky z regionu a studenty a žáky místních škol. Ti všichni již během minulého ročníku dokázali, že jim téma vody je důvěrně známé. „Vidím dorůstat své děti a sleduji, jak se staví k přírodě,“ říká Jindřich Soukal. „Proto je důležité jim zprostředkovat filmy s touto tematikou.“  Emotivní filmové příběhy, které festival opět nabídne, pozve mladší diváky do světa, na jehož ochraně by všem lidembez ohledu na věk mělo záležet.

Autor: Olga Píšová, Budějcká Drbna

Štítky festival, Hluboká nad Vltavou, film, moře, Steve Lichtag, Česko, Tomáš Jirsa, Barbora Štěpánová, Jihočeský kraj, Jihoafrická republika, Zoo Hluboká, Asie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda moře oceány na Hluboké  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.