Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nechte zítra vašemu domácímu mazlíčkovi zkontrolovat zuby

Chutná a voňavá odměna za vyčištění zubů. Takový výměnný obchod mohou zítra se svými čtyřnohými kamarády uzavřít majitelé psů v Českých Budějovicích. Do krajského města se po roce opět vrací Pojízdná veterinární poradna. Lidé v ní mají šanci využít bezplatné veterinární vyšetření u příležitosti osvětové akce: měsíc zdravého chrupu.

Zájemcům o prohlídku budou lékaři k dispozici mezi 14. a 21. hodinou na parkovišti u hotelu Dlouhá Louka ve Stromovce. Odborníci psy zdarma vyšetří a vysvětlí jejich majitelům, jak se účinně starat o psí chrup.

„Ze všeho nejdůležitější je prevence, ta je vždy mnohonásobně levnější než samotná léčba,“ upozorňuje veterinářka Kateřina Pokorná. „O chrup zvířátka bychom se měli pravidelně starat. Nejúčinnější metodou je samozřejmě čištění zubů a odstraňování zubního povlaku. Na trhu jsou k dispozici speciální kartáčky, pasty s i příchutěmi pro zvíře. Dále jsou k dispozici různé preparáty, které se přidávají do krmení, měly by zamezit tvorbě a usazení zubního kamene. Dále pak samozřejmě nejrůznější pamlsky s větší či menší účinností,“ říká Pokorná.

S tvorbou zubního kamene souvisí i vznik zánětu dásní. „Zubní kamen, který není  pravidelně odstraňován, odtlačuje dáseň, a nakonec může vypadnout i vlastně zdravý zub, který je pokrytý zubním kamenem, ale už není ukotven na svém místě, protože dáseň ho již není schopna zafixovat,“ vysvětluje veterinářka. Další nepříjemnou komplikaci je nevábný zápach z tlamy vašeho zvířete. „Zápach působí bakterie na zubním kameni, s tím souvisí i další zdravotní komplikace,“ varuje Kateřina Pokorná.

Pojízdná ordinace neodmítne vyšetřit zuby ani kočkám. Osvětová kampaň měsíc zdravého chrupu poběží již čtvrtým rokem. V rámci loňské akce zkontroloval tým veterinárních mediků zuby celkem 4444 psům; pouze 36 procent z nich přitom mělo zdravý.

 

Autor: Olga Píšová, Budějcká Drbna

Štítky pes, zubní kámen, České Budějovice, Stromovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nechte zítra vašemu domácímu mazlíčkovi zkontrolovat zuby  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.