Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Něco málo k ekologii a třídění odpadu

Tento týden jsem se v ekoporadně Rosa sešla s panem magistrem Kadubcem a popovídali jsme si mimo jiné i o třídění odpadu. Každý z vás o tom jistě slyšel a pěvně věřím, že většina z vás odpad skutečně třídí. Příště na toto téma navážu a přinesu vám exkluzivní reportáž přímo z terénu.

Jak jsem se během našeho setkání dozvěděla, byla tato ekoporadna založena před 20 lety a není v Jihočeském kraji zdaleka jediná. Společně s dalšími organizacemi začali její zaměstnanci před pěti lety budovat sdružení Krasec, které dnes zastřešuje jihočeské ekoporadny a ekocentra. V ekoporadně Rosa se zabývají třemi základními tématy; a sice ekologickou spotřebou, místními produkty a přírodními zahradami. V rámci prvního tématu jde o domácnosti a o jednotlivce, kdy se zaměstnanci společnosti ROSA snaží, aby lidé snižovali svůj dopad na životní prostředí při svém spotřebitelském chování, což se týká právě i odpadu. Na jaře a v létě se konaly dvě akce. Nejbližší akce se uskuteční teď na podzim v Borovanech, konkrétně 4. až 6. listopadu. Jedná se de facto o výstavu, kde si mimo jiné budou rodiče moci vyzkoušet ekologicky šetrné hračky pro své ratolesti.

V rámci druhého tématu se zaměstnanci tohoto centra snaží lidem vysvětlit, proč je dobré kupovat lokální potraviny, a také aby lidé využívali služby tady v regionu. Přírodní zahrady, to je téma, které je v současné době prý bohužel trochu v pozadí, nicméně velmi stručně řečeno se jedná o zahradu „bez chemie“… Pan Kadubec říká: „Naší prací je tedy de facto poradenství. Můžete nás navštívit v naší poradně, zatelefonovat či poslat e-mail. Často jsme také v terénu, není problém přijet k vám na vaši zahradu a poradit vám přímo na místě.“

A konečně se dostáváme k třídění odpadu. Většina lidí prý odpad skutečně třídí. Alespoň tedy plasty, papíry a sklo. Řada firem se snaží obalem nalákat spotřebitele, a tak často výrobek nalézáme nejen v nějaké tubě či pytlíku, ale například i v další krabičce. Hodně odpadu je i z dětských plen, u těch je ale problém s likvidací… Tady v Budějovicích to vše funguje tak, že lidé nosí odpad do jednotlivých kontejnerů, ale například na vesnicích je i tzv. pytlová metoda, kdy se pytlují zvlášť tetrapaky, plasty a podobně.

Ale co se děje s odpadem když opustí naše domovy, kam ho potom popeláři odvezou? Existuje snad jen jedna velká hromada, kam se vše navozí a znovu třídí? Jaký by pak naše třídění mělo smysl??? To jsou asi nejčastější otázky, které napadají každého z nás.

Občané, kteří třídí svůj opad, ho vozí do jednotlivých sběrných dvorů a následně ho společnost .A. S. A. České Budějovice s.r.o. odveze na třídící linky. (Pozn. red.: Třídící linky se většinou nacházejí v blízkosti skládek.) Stabilní sběrné dvory naleznete na adresách: Dolní 1, Švábův Hrádek (areál bývalé skládky) a Plynárenská (Suché Vrbné). Odpad je údajně rozvezen na ony třídící linky. Zvlášť plasty, papíry, sklo, atd. Vaše třídění tedy rozhodně má smysl. Tato odpověď mě ale uspokojila pouze částečně a z toho důvodu bych příště ráda vyrazila do terénu. Kdybyste si snad někdo chtěl také udělat pěkné odpoledne, kontaktujte mě zde do komentářů. Více na stránkách magistrátu, dále například i na www.jihocesketrideni.cz a www.ekokom.cz.

Jinak základní informovanost a povědomí by mezi lidmi bylo, vědí, že papír je modrá barva, plasty žlutá, tetrapaky oranžová a tak dále. Už ale neřeší, že některé obaly nejsou jen papír, ale jsou poměrně často i v kombinaci s plastem. Naštěstí tady v českobudějovických papírnách je technologie, která si s tímto dovede poradit. Laicky řečeno, přijede veliký balík slisovaného papíru a vjede do takové „mašinky“, která to rozdrtí na malinkaté částečky, a poté následují odstředivky, které to všechno pěkně roztřídí na papír a to ostatní.

Další problém je malé množství třídění dalších složek komunálního odpadu, především bioodpadu a kovů, a také nedostatečné množství kontejnerů v některých oblastech. Ideální by bylo více menších kontejnerů, ale to už souvisí s nárůstem nákladů. Dobrý systém je například v Anglii, kde jsou lidé finančně motivováni, aby produkovali co nejméně odpadu. To by bylo pěkné, kdyby někdy fungovalo i tady u nás…

Štítky odpad, třídění odpadu, papír, plast, České Budějovice, Jihočeský kraj, Anglie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Něco málo k ekologii a třídění odpadu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.