Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Památkáři na jihu Čech vydali reprezentativní knihu o rodu Rožmberků

Reprezentativní rozsáhlou monografii o rodu Rožmberků k výročí 400 let od úmrtí posledního z nich, Petra Voka, vydal Národní památkový ústav v Českých Budějovicích. Nejde pouze o katalog exponátů, ale čtenář v knize nalezne i desítky studií předních odborníků na dané téma. Jak řekla mluvčí NPÚ Kateřina Voleská, kniha má název Rožmberkové, rod českých velmožů a jeho cesta dějinami. “Vychází v souvislosti se stejnojmennou výstavou, která se konala v Praze ve Valdštejnské jízdárně od května do srpna letošního roku,“ uvedla Voleská.

Rozsáhlá kniha zahrnuje jak katalog exponátů z výstavy, tak desítky studií předních odborníků, týkající se pestré škály témat spojených s tímto nejvýznamnějším jihočeským rodem i dominiem, které držel, rozšiřoval a zveleboval od 12. do počátku 17. století.

“Texty se týkají historie rodu a jeho nejvýznamnějších představitelů i sídel, hospodářství, patronátu, mecenátu, různých druhů umění a všedního či svátečního života na rožmberském panství. Nebyly opomenuty ani zákruty paměti na vymřelý rožmberský rod v 17. až 20. století. Součástí knihy je i doposud nejrozsáhlejší publikovaná bibliografie odborných prací týkajících se daného tématu,“ podotkl ředitel NPÚ Jihočeského Kraje Petr Pavelec.

Knihu, na které se podílelo 82 autorů, obsahuje 752 stran, včetně 1150 fotografií, si zájemci mohou koupit za zvýhodněnou cenu 1200 korun v objektech NPÚ v Českých Budějovicích i v Praze. Jinak bude dostupná v prodejní síti Kosmas, kde ale bude o několik stokorun dražší.

Slavnostní křest publikace se uskuteční 21. října od 10 hodin na Státním zámku Kratochvíle na Prachaticku.

Autor: René Kekely, Mediafax

Štítky kniha, Rožmberkové, Národní památkový ústav, Česko, Praha, České Budějovice, Valdštejnská jízdárna, památková péče, výstava, exponát, Mediafax, katalog

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkáři na jihu Čech vydali reprezentativní knihu o rodu Rožmberků  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.