Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pamětnice holocaustu z Českých Budějovic oslavila 95. narozeniny

Pamětnice holocaustu z Českých Budějovic Louise Hermanová, kterou nacisté drželi ve stejném koncentračním táboře jako Josefa Čapka či Annu Frankovou, oslavila 95. narozeniny. Ještě v 75 letech Louise Hermanová udělala státní zkoušku z německého jazyka a tlumočila u českobudějovických soudů.

Louise Hermanová se narodila dva roky před koncem I. světové války ve Svitavách ještě v době panování rakouského císaře Františka Josefa I., ale od roku 1953 žije v Českých Budějovicích. Přišla sem společně s manželem, který tu dostal místo jako lékař. V těchto dnech slaví významné životní jubileum, devadesáté páté narozeniny.

Osud k ní nebyl příliš laskavý, maminka ji zemřela na podzim osmnáctého roku na španělskou chřipku, když ji bylo dva a půl roku. Za II. světové války jako Židovka na sobě zakusila lidskou zlobu a teror. „Musela jsem přestat pracovat ve státní mateřské školce a v dubnu 1942 odjela s transportem do Terezína,“ uvedla.

Postupně ji nacisté věznili v Osvětimi a v Kristianstadtu, odtud se se svými spoluvězeňkyněmi vydala začátkem roku 1944 na tolik obávaný pochod smrti do lágru ve Flossenbürgu. Měla štěstí, přežila a po deseti dnech ji pak věznitelé poslali vlakem do dalšího z obávaných koncentračních táborů Bergen-Belsenu, kde mimo jiné zemřelo na 100 tisíc sovětských válečných zajatců.

Tábor sice nepatřil mezi vyhlazovací s plynovými komorami, ale přesto se tam hodně umíralo zimou, podvýživou či na nemoci, které se v nelidských podmínkách rychle šířily. Průměrně zde vězni dokázali přežít zhruba devět měsíců. Mezi slavné oběti tohoto tábora patří český malíř a spisovatel Josef Čapek (zemřel v dubnu 1945) a Anna Franková (zemřela v březnu 1945).

Na konci války zde vypukla epidemie skvrnitého tyfu, a když tábor osvobodila 15. dubna 1945 britská armáda, bylo zde na 60 tisíc nemocných. „Také já jsme onemocněla, a proto se domů vrátila až 14. července pětačtyřicátého roku,“ upřesnila Hermanová. Válku přežila z 36 nejbližších příbuzných jediná. Přišla o rodiče, strýce, tety, bratrance a sestřenice.

Po válce pracovala jako sociální pracovnice a zdravotní sestra. Přišla však o všechny dokumenty a na konci padesátých let si musela vyměnit občanský průkaz. "Komunistický esenbák na mě řval, že vlastně neexistuju. To bylo pro člověka jako já, co přežil koncentrák, dost hrozné,“ vzpomíná Hermanová.

Ještě v 75 letech Louise Hermanová udělala státní zkoušku z německého jazyka a působila u českobudějovických soudů jako soudní tlumočnice. „To jsem vydržela až do 88 let,“ dodala s úsměvem.

Svoje narozeniny oslavila tento týden také se svými přáteli s občanského sdružení Živá paměť v sále Orla v Lanově ulici v Českých Budějovicích. Živou paměť založili v roce 2003 pracovníci Kanceláře pro oběti nacismu Česko-německého fondu budoucnosti. K jejim hlavním cílům patří péče o společný odkaz osob pronásledovaných totalitními režimy a zprostředkování dialogu mezi mladou generací a posledními žijícími svědky nacistického pronásledování.

Setkání Živé paměti organizuje v Českých Budějovicích pracovnice Diecézní charity Kamila Nagyová. „Vedení Živé paměti kdysi požádalo českobudějovickou Diecézní charitu, o jednoho pracovníka, který by se věnoval českobudějovické pobočce. Nakonec to padlo na mně, a jsem tomu ráda. Mnozí z těch starých lidí mně berou jako svoji vnučku a pro mě to jsou skoro jako dědečkové a babičky,“ usmívá se.

Popřát Louise Hermanové přišli i studenti českobudějovického Jirsíkova gymnázia v Jírovcově ulici a mezi nimi septimánka Magdaléna Spurová. „Na setkání Živé paměti jsem začala chodit díky seminářům z dějepisu, které mně baví. Hledali jsme pamětníky starých dob a života v totalitě. A mně sem vlastně navedl můj profesor dějepisu. Jsem ráda, že sem mohu chodit a povídat si s těmito úžasnými lidmi o mnoha zajímavostech a popřát paní Hermanové všechno nejlepší k narozeninám,“ řekla septimánka.

Autor: Dobrin Stojcev

Štítky Louise Hermanová, České Budějovice, narozeniny, nacismus, koncentrační tábor, Anne Franková, Josef Čapek, druhá světová válka, František Josef I., Britská armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pamětnice holocaustu z Českých Budějovic oslavila 95. narozeniny  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.