Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Změnilo se vedení Lesů a rybníků. Má přinést více peněz do městské pokladny

Na svém posledním zasedání nečekaně odvolala Rada města jednatele společnosti Lesy a rybníky města České Budějovice Josefa Schoře spolu s členy dozorčí rady. Proti tomuto kroku se ohradilo hnutí Občané pro Budějovice. Reakci poskytl také primátor Jiří Svoboda.

Rada města sesadila s jednatelem Josefem Schořem šest osob. V dozorčí radě byli Stanislav Vachta, Eliška Richtrová, Lucie Kozlová, Jan Zasadil a Jan Tůma. Nyní již bývalý jednatel Schoř byl v čele společnosti 15 let.

„Považujeme za mimořádně neslušné, že radní Josefa Schoře odvolali, aniž by ho na jednání Rady města a současně valné hromady společnosti vůbec pozvali a důvod jeho odvolání mu sdělili osobně,“ píše se v prohlášení hnutí Občané pro Budějovice (dále jen OPB), pod kterým jsou podepsáni Ivo Moravec (předseda klubu zastupitelů OPB), Jiří Šesták (senátor Parlamentu České republiky), František Vácha (poslanec Parlamentu České republiky) a Juraj Thoma (bývalý primátor Budějc).

„Dozorčí rada je orgánem, který za město vykonává dozor u společnosti vlastněné městem, aby společnost byla spravována s péčí řádného hospodáře. Je logické, že se po změnách koalice nebo po volbách, tedy změnách ve vedení města, snaží z titulu odpovědnosti za výsledky firmy město do dozorčích orgánů nominovat osoby, které budou garancí kvalifikovaného dohledu. Povšimněte si prosím, že k takovýmto změnám dochází minimálně ve čtyřletých cyklech v návaznosti na volby, resp. změny koalice. Není to nic neobvyklého a chápu nafukování této záležitosti výhradně jako stesk opozičních stran po pozicích, které opouští jejich nominanti,“ reaguje primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda.

„Lesy a rybníky (dále jen LARM) byly poslední roky jako firma pouze udržovány, nikoliv rozvíjeny. Hospodářský výsledek firmy byl minimální, marketing neexistuje. Kdyby minulý jednatel měl zájem vést firmu k vyšším výkonům a rozvíjet ji, měl na to dostatek času. Ani neskýtal záruku dosažení cílů města s touto společností ve smyslu rozvoje, propojení aktivit s ostatními městem zřizovanými či vlastněnými společnostmi...,“ říká dále Svoboda.

Dalším bodem pondělního programu bylo hlasování o novém jednateli a členech dozorčí rady. Zvoleni byli hned dva jednatelé - Daniel Hovorka a Karel Trůbl. „Daniel Hovorka je marketingový poradce a člen hnutí ANO. Skutečným důvodem pro změnu jednatele Lesů a rybníků je zřejmě opětovný pokus o ovládnutí společnosti a její následný prodej nebo dlouhodobý pronájem jí spravovaného majetku. Totožná myšlenka se totiž na českobudějovické radnici objevila již ve volebním období 2006 až 2010,“ stojí dále ve vyjádření OPB.

„Není to nic nového. LARM měly v minulosti dva jednatele. Varianta jednoho jednatele je možná vhodná pro udržování společnosti, ale ne pro rozvoj. Kombinace profesních zkušeností nově jmenovaných jednatelů, kde pan Trůbl je odborník na lesnictví a pan Hovorka na marketing, se nabízela Radě města jako vhodná kombinace pro zajištění cílů, které chce město v LARM dosáhnout. Proto byli zvoleni,“ vysvětluje Svoboda.

Změny ve vedení LARM odsouhlasila koalice z členů ANO, ČSSD, ODS a KDU-ČSL. „Navíc dosazením Martina Kuby do dozorčí rady městské teplárny a jmenováním Daniela Hovorky do funkce jednatele LARM Rada města konečně odhalila skutečné důvody, které stály za letní změnou radniční koalic,“ píší na závěr zástupci OPB.

Štítky rybník, Jiří Svoboda, dozorčí rada, rada obce, České Budějovice, Občané pro Budějovice, LARM a.s., Parlament České republiky, Eliška Richtrová, Jan Zasadil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změnilo se vedení Lesů a rybníků. Má přinést více peněz do městské pokladny  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.