Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

České Budějovice budou mít pro příští rok vyrovnaný rozpočet

České Budějovice budou v příštím roce hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. Příjmy a výdaje budou shodně 1,77 miliardy korun. O podobě rozpočtu rozhodli dnes zastupitelé, když jej podpořilo 31 ze 42 přítomných. Finanční plán pro příští rok pro město mimo jiné počítá s kapitálovými investicemi ve výši 189 milionů korun. Plánované výdaje pro příští se v porovnání s letošním rokem nepatrně navýšily. Pro letošní rok mělo město naplánovaný rozpočet s výdaji 1,6 miliardy korun.

Schvalování rozpočtu dnes předcházela několik desítek minut trvající diskuse. Vedení radnice v ní nejčastěji pokládali otázky na různé položky zástupci opozičních formací Občané pro Budějovice a TOP 09. Dotazy se týkaly především oblasti kultury, financování různých akcí nebo městské hromadní dopravy. „Je to rozpočet připravovaný realisticky a velmi zodpovědně,“ řekl na závěr diskuse koaliční zastupitel Rudolf Vodička.

ČTĚTE TAKÉ: Budějce počítají, že v roce 2016 budou disponovat s částkou 1,78 miliardy korun

České Budějovice chtějí ve svém finančním výhledu požádat o úvěr, s nímž by mohly dopředu hradit dotační projekty. Úvěr bude činit 250 milionů korun. Podle vedení radnice magistrát postupuje ohledně finančních záležitostí podobně, jako tomu bylo za předchozích koalicí. „Město nemá tolik finančních prostředků, aby v rámci IPRU (Integrovaný plán rozvoje území) všechny akce mohlo z vlastního rozpočtu předfinancovat. Z tohoto důvodu je úvěr nutný,“ zdůvodnila českobudějovická radní pro finance a ekonomiku Lucie Kozlová, proč radnice zvažuje půjčku. Dodala, že v minulosti dluh města stoupl až na 1,1 miliardy korun, nyní dosahuje zhruba 724 milionů korun.

Město na příští rok nepřipravuje žádnou mimořádnou kapitálovou investici. Suma určená pro tuto kategorii zahrnuje více projektů. „Zásadní výdajovou akci neplánujeme,“ řekla Kozlová. Radnice chce například za zhruba 50 milionů korun opravit řadu silnic a chodníků.    

Město počítá s tím, že příští rok získá na daních od obyvatel 1,3 miliardy korun. Tento odhad je minimální možnou částkou, kterou město prý určitě vybere. Případný přebytek z výběru daní město uvolní na investiční akce.

Foto Dominik Svoboda | Zdroj ČTK

Štítky rozpočet, České Budějovice, radnice, úvěr, Lucie Kozlová, TOP 09, Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice budou mít pro příští rok vyrovnaný rozpočet  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.