Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Radní navrhli odkoupit Hokejové Centrum Pouzar za více než 70 milionů korun

Město České Budějovice má v plánu získat Hokejové Centrum Pouzar. Na svém pondělním zasedání Rada města schválila záměr na odkoupení pozemku, stavby a mobiliáře. To vše ale za určitých podmínek. Definitivní rozhodnutí musí na svém příštím zasedání udělat zastupitelstvo.

„Zvažujeme, zda se nestát majitelem haly, protože nedostatek času na ledových plochách, které město vlastní, je známý. A i Hokejové Centrum Pouzar je v podstatě plné. Kdyby mělo město přijít o jednu z ploch, tak bude převis poptávky. Chceme vytvořit podmínky občanům pro sportovní vyžití tohoto typu, proto se situaci snažíme vyřešit,“ zmínil na tiskové konferenci primátor Jiří Svoboda.

Rada města však stanovila celkem přísné podmínky, za které jsou Budějce ochotny uvolnit finanční prostředky na nákup. Celková kupní cena je 71 334 399 korun s tím, že 43,9 milionu je nesplacený úvěr Hokejového Centra Pouzar. Aby k transakci došlo, musí se například HC Českobudějovičtí lvi zavázat, že budou hradit finanční závazky podle rozhodnutí Generálního finančního ředitelství v souladu se splátkovým kalendářem. Věřitelé navíc musí přistoupit na snížení svých pohledávek na polovinu. „To by se splácelo provozem centra, který je výnosný,“ přidává Svoboda.

Hledání partnera pro financování úvěru HC Českobudějovičtí lvi tak z tohoto pohledu skončilo neúspěšně. „Do jisté doby probíhala jednání souběžně s dalšími investory, kteří projevili zájem. Jejich podnikatelské záměry nebyly však všechny na sto procent spojené se sportovní činností. Zástupci města mají však velmi prozíravý zájem o udržení nastaveného účelu užívání. My také nemáme zájem měnit prvotní myšlenku Jaroslava Pouzara na zpřístupnění sportu pro širokou veřejnost, a to bez rozdílu sociálního původu společnosti,“ říká viceprezident klubu Václav Švec.

Do finančních problémů se majitelé centra dostali před dvěma lety. Závazky vznikly především při samotné výstavbě komplexu. Na peníze například čeká stavební firma Strabag. „Naši dodavatelé, v čele se společností Strabag, mají samozřejmě také zájem, aby prvotní účel vybudování centra byl zachován a věc se dořešila. Velice si vážíme jejich dosavadního vstřícného přístupu,“ doplňuje Jaroslav Pouzar.

Kde ale město hokeje najde přes sedmdesát milionů korun na nákup areálu, ve kterém se kromě zimního stadionu nachází i sportovní hala a který je využíván veřejností od dětí až po seniory? „V rámci rozpočtového určení jsme od státu získali přebytek na daních osmašedesát milionů korun. Zároveň byl rozpočet koncipován s rozmyslem, tudíž jsme si nechali určité kapitálové rezervy. Čistě hypoteticky by tak na nákup Hokejového Centra Pouzar prostředky byly,“ doplňuje uvolněná členka Rady města pro finance a ekonomiku Lucie Kozlová.

Odkup městem se zdá být logickým řešením. V případě, že by se o Hokejové Centrum Pouzar zajímal soukromý investor, musel by vracet státní dotaci, která byla poskytnuta na výstavbu. Celková kupní cena by se tak navýšila o částku kolem 40 milionů. 

Štítky hokej, rada obce, Madeta Motor České Budějovice, Jiří Svoboda, Strabag, Jaroslav Pouzar, Generální finanční ředitelství, Václav Švec, Lucie Kozlová, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tom Machacek

Extraligu nechali padnout a tohle je zajímá zase se akorát utopí peníze to jsme si zase někoho zvolily asi bylo třeba nechat udělat audit to by jsme se asi divili

Pondělí, 1. února 2016, 11:52Odpovědět

Emanuel Janáček

To snad nemyslíte vážně?! Co to je zase za komplot? Pan Pouzar si rozjede business, vytahá dotace a pak celé centrum (které, podle pana Svobody je výnosné) prostě "bouchne" městu? To je do nebe volající pánové a dámy. Jen doufám, že jsme si zvolili do zastupitelstva průměrně inteligentní a rovné lidi, který tenhle tunel zavřou!

Čtvrtek, 28. ledna 2016, 07:41Odpovědět

Petr Pils

Velice, velice podezřelé zájmy. Co to tak najednou. Kdopak nám zase za tím vším stojí? Co takhle trochu pravdy? Nebo se to zase dozvíme až po pár letech?

Středa, 27. ledna 2016, 12:36Odpovědět

Hawky

To napadlo koho? Naprostá debilita v době, kdy není radnice schopná zrekonstruovat např. Sportovní halu. A co je městu do soukromého investora už vůbec nevím. Slušně zalobováno....

Středa, 27. ledna 2016, 09:16Odpovědět

Radní navrhli odkoupit Hokejové Centrum Pouzar za více než 70 milionů korun  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.