Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Poslanci: Bezpečnost Temelína je vysoká

Bezpečnost Jaderné elektrárny Temelín je na vysoké úrovni. Pro český průmysl jsou jaderné zdroje naprosto zásadní. Shodli se na tom členové Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky během své návštěvy v jihočeské elektrárně.

Poslanci se v Temelíně seznámili s novou úrovní bezpečnosti, která odpovídá dění v Evropě. S vedením ČEZ diskutovali také otázky budoucnosti jaderné energetiky a využívání obnovitelných zdrojů. „Energetická koncepce se musí opírat centrální energetický systém, který bude zásobovat velký průmysl. Česká republika je totiž průmyslová země výrazně orientovaná na export a potřebuje tedy velký energetický zdroj. Představa toho, že se spotřeba bude snižovat, je iluzí,“ uvedl Ivan Pilný, předseda sněmovního hospodářského výboru a dodal, že druhou oblastí je pak využívání obnovitelných zdrojů.

Podle Pilného si poslanci z návštěvy Temelína odnesli i několik podnětů pro doplnění Státní energetické koncepce.

Poslanci se také zajímali o zajištění ochrany proti terorismu. „Především uspokojeni jsme byli otázkou bezpečnosti, což je v současné době velmi ožehavé téma,“ dodal Pilný.

Člen představenstva společnosti ČEZ a ředitel divize Výroba Ladislav Štěpánek připomněl: „O konkrétních krocích z pochopitelných důvodů nemůžeme mluvit. V každém případě jsme v úzkém kontaktu s bezpečnostními složkami země. Například policie zde má speciální jednotku pro ochranu elektrárny. Po útocích v Bruselu jsme zpřísnili kontroly na vstupu a zintenzivnili monitoring okolí.“

Podle ředitele Jaderné elektrárny Temelín Bohdana Zronka stále platí zvýšený stupeň ochrany. „Do něj jsme přešli krátce po útocích v Bruselu. Celý systém ochrany zahrnuje, vedle bezpečnostních složek, i řadu fyzických bariér a organizačních opatření. Například ani případná ztráta karty neznamená bezpečnostní ohrožení. Základním parametrem je totiž biometrie ruky,“ zdůraznil ředitel.

Na závěr návštěvy si předseda Pilný na simulátoru vyzkoušel bezpečné odstavení reaktoru. „Nebojte se, tím, že to bylo na simulátoru, jsem žádné škody nezpůsobil,“ glosoval předseda.

Foto Martin Malý

Štítky Temelín, návštěva, Jaderná elektrárna Temelín, Ivan Pilný, Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, ČEZ, Evropa, Česko, Brusel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslanci: Bezpečnost Temelína je vysoká  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.