Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedenáctka zastupitelů kritizuje primátora. Věnujte se svým pracovním povinnostem, říkají

Jedenáct zastupitelů ze tří klubů v pondělí před zasedáním budějckého zastupitelstva vyzvalo primátora Jiřího Svobodu, aby se choval jako správný lídr města. Podle Ivo Moravce, který přečetl text před zahájením jednání na tiskovém briefingu, se Svoboda vyhýbá důležitým reprezentativním akcím. Zmínil například svěcení nového biskupa nebo návštěvu velvyslance Spojených států amerických.

Kritici primátora se shodli, že jeho opakované a mnohonásobné neúčasti vyznívají jako nezájem vykonávat řádně práci primátora. Za vinu mu dávají absenci na důležitých akcích Českých Budějovic a neochotu se setkávat se zástupci jiných zemí. Vyzývají ho, aby tak neprodleně začal konat.

Primátor je toho názoru, že postupuje ve své funkci zcela správně. „Nemyslím si, že bych se vyhýbal plnění povinností. Těch akcí je celá řada a není možné v jedné osobě vše obsáhnout. Proto se různě s náměstky střídáme. Skutečně není možné být o víkendu na deseti akcích, když začínají současně,“ uvedl Svoboda.

Otevřená výzva primátorovi Jiřímu Svobodovi

Pane Svobodo, začněte se věnovat svým pracovním povinnostem!

Jedním ze základních pracovních úkolů primátora města je, jak konstatuje i zákon o obcích, zastupování města navenek a jeho reprezentace. Jedná se zejména o formulování názorů a jejich tlumočení při veřejných projevech, aktivní účast na oficiálních oslavách státních svátků a významných výročí. V neposlední řadě s řádným výkonem funkce primátora statutárního města souvisí i setkávání s představiteli cizích zemí, kteří působí v nejvyšších diplomatických funkcích v České republice.

Je potřebné zdůraznit, že přitom vůbec nejde o sebeprezentaci osoby zastávající aktuálně funkci primátora města. Primátor svou účastí, svými veřejnými vystoupeními a svými názory reprezentuje a navenek zastupuje celé město a vystupuje jeho jménem. Považujeme za nezbytné na tento fakt upozornit pana Jiřího Svobodu, současného primátora města, a vyzvat jej, aby se přestal vyhýbat plnění této své základní pracovní povinnosti. Opakované a mnohonásobné neúčasti mohou být chápány jako nezájem pana Svobody vykonávat řádně práci primátora města. Příkladem jsou absence při slavnostním svěcení biskupa českobudějovické diecéze, na říjnových oslavách státních svátků Dne vzniku samostatného československého státu, neomluvená nepřítomnost na oficiálních květnových oslavách Dne vítězství a neochota setkávat se s velvyslanci zemí projevujících zájem o setkání a o dění v Českých Budějovicích a o názor primátora coby představitele jednoho z největších měst České republiky na aktuální témata, jak tomu bylo například při oficiální návštěvě velvyslance USA v květnu letošního roku.

Jelikož nám velmi záleží na sebevědomé a odpovědné reprezentaci našeho města navenek, vyzýváme pana primátora Svobodu, aby se se vší odpovědností konečně začal řádně věnovat výkonu své volené funkce a aby se přestal vyhýbat plnění svých základních pracovních povinností, které z této funkce vyplývají.

Členové zastupitelstva Statutárního města České Budějovice:

Tomáš Bouzek, Václav Fál, Hynek Látal, Martin Maršík, Ivo Moravec, Eliška Richtrová, Petra Šebestíková, Jiří Šesták, Jaroslava Šporclová, Juraj Thoma, František Vácha.

Štítky primátor, Jiří Svoboda, Ivo Moravec, USA, České Budějovice, slavnost, Česko, Eliška Richtrová, Jiří Šesták, Juraj Thoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jedenáctka zastupitelů kritizuje primátora. Věnujte se svým pracovním povinnostem, říkají  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.