Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jihočeský kraj má vést Ivana Stráská. Nová koalice podepíše smlouvu ve středu

Jihočeskou hejtmankou se má stát sociální demokratka Ivana Stráská, která tak v čele kraje nahradí svého stranického kolegu Jiřího Zimolu. Shodla se na tom dnes nová krajská koalice ČSSD, KDU-ČSL, Jihočeši 2012 a Pro Jižní Čechy. Každý koaliční subjekt bude mít v krajské radě jednoho náměstka. Partneři podepíšou koaliční smlouvu ve středu.

Ivanu Stráskou coby hejtmanku a vedení kraje patrně zvolí zastupitelé na svém mimořádném zasedání ve čtvrtek 27. dubna. Tam by také měl svou funkci složit dosavadní hejtman Zimola, který již dříve uvedl, že se o ni znovu ucházet nebude.

Pozici statutárního náměstka zaujme Josef Knot (Pro Jižní Čechy), který bude dohlížet na investice a rozvoj. Jaromír Novák z ČSSD se podle dohody stane náměstkem pro finance, náměstek z hnutí Jihočeši 2012 Pavel Hroch bude mít rezort zemědělství a životní prostředí, náměstkem za KDU-ČSL pro školství a sociální věci bude Zdeněk Dvořák. Uvolněným radním pro dopravu se stane Jiří Švec (Pro Jižní Čechy) a radním pro oblast veřejných zakázek Antnonín Krák (ČSSD).

„Všechny koaliční subjekty potom nominují jednoho člena na pozici neuvolněného radního. V zastupitelstvu bude mít nová koalice nejtěsnější většinu 28 mandátů z 55," uvedl lídr uskupení Pro Jižní Čechy Jiří Švec s tím, že koaliční partneři se shodli na tom, že hodlají změnit systém odměňování ve vedení jihočeských nemocnic řízených krajem.

Předseda představenstva společnosti Jihočeské nemocnice Martin Bláha minulý týden uvedl, že dá svou funkci k dispozici. Nahradí jej bývalá ministryně zdravotnictví a nyní krajská zastupitelka Zuzana Roithová z KDU-ČSL. Právě otázka zdravotnictví vedla k pádu předchozí koalice. 

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky Jihočeský kraj, koalice, Ivana Stráská, ČSSD, KDU-ČSL, Jiří Zimola, Jihočeši 2012, Jiří Švec, Josef Knot, Jaromír Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj má vést Ivana Stráská. Nová koalice podepíše smlouvu ve středu  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.