Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Budějce spějí k vytvoření koalice. Primátorem bude Jiří Svoboda

Hnutí ANO, Občané pro Budějovice, Lidovci s TOP 09 a Starostové s Čistými Budějovicemi. Tak bude vypadat příští koalice v Českých Budějovicích. Dnes večer se tak domluvili současný primátor ANO Jiří Svoboda a lídr HOPB Juraj Thoma.

Na konci týdne se začala rýsovat konečná podoba nové vlády v Českých Budějovicích. V neděli večer lídr hnutí Občané pro Budějovice Juraj Thoma potvrdil, že se po společné schůzce s ostatními lídry dohodli na základních programových prioritách a možném složení rady města. 

„Ještě to ale není konečný výsledek. Vše musíme projednat  uvnitř jednotlivých stran a připravit další podklady pro navazující kroky,“ řekl Thoma.

Hnutí ANO od začátku jednání preferovalo vznik tříčlenné koalice z vítězů voleb, tedy ANO, HOPB a ODS. Ve čtvrtek ale Občané pro Budějovice tento návrh odmítli a přišli s verzí bez ODS.

Ještě před nedělním jednáním se ale Jiří Svoboda netajil obavou z nezkušenosti některých uskupení, která by v navrhované koalici měla být. „Samozřejmě obavy z politicky nezkušených nových stran mám, ale když se podíváme na ty možnosti, tak opravdu nejde nic moc vymyslet. Stejně jako Čisté Budějovice jsou nezkušení i Piráti a s KSČM nikdo do koalice jít nechce,“ uvedl Svoboda.

Jiří Svoboda bude primátorem

Pozici českobudějovického primátora by měla zůstat Jiřímu Svobodovi z hnutí ANO. Juraj Thoma, lídr hnutí Občané pro Budějovice, by se měl stát prvním náměstkem primátora. Ze 45 zastupitelů tak bude mít předjednaná koalice většinu v počtu 27 mandátů.

 

Štítky volby, politika, koalice, ANO, ODS, HOPB, České Budějovice, Jiří Svoboda, Občané pro Budějovice, ANO 2011, Juraj Thoma, primátor, TOP 09, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí

Budějce spějí k vytvoření koalice. Primátorem bude Jiří Svoboda  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.