Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Primátorem Budějc byl zvolen Jiří Svoboda. Město bude mít šest náměstků

Zastupitelé Českých Budějovic dnes opět zvolili primátorem Jiřího Svobodu. Město bude řídit koalice ANO, HOPB, Společně pro Budějovice a Čisté Budějovice se STAN. Svoboda dostal 32 hlasů z 45, 13 zastupitelů bylo proti. Prvním náměstkem primátora byl zvolen Juraj Thoma, dostal 31 hlasů, proti bylo devět zastupitelů, zdrželi se tři.

Koalice má v zastupitelstvu o 45 členech 27 zastupitelů. Místa v jedenáctičlenné radě si rozdělí v poměru 5 - 4 - 1 - 1. Zvýší se počet náměstků ze čtyř na šest. ANO a HOPB mají po dvou náměstcích a zbývající dva subjekty vždy jednoho. Poslední čtyři roky byli na radnici čtyři náměstci a jeden uvolněný radní. V nové koalici uvolnění radní nebudou, bude ale uvolněný člen zastupitelstva ve výboru pro veřejnou správu a IT.

Na téma počtu náměstků se na dnešním zastupitelstvu vedly bouřlivé debaty. Někteří zastupitelé byli proti jejich přibývání. „Tento krok je absolutně nesmyslný a neekonomický. Až se tady budeme dohadovat, jestli dáme Budějovickému Majálesu 70 nebo 90 tisíc, uvědomme si, kolik stojí jeden náměstek,“ řekl Martin Kuba. 

Statutárním náměstkem se stal Juraj Thoma z HOPB. Za ANO zůstávají náměstky František Konečný a Petr Holický, oba získali 30 hlasů. Dále zastupitelé zvolili za náměstky Ivo Moravce, za Společně pro Budějovice Tomáše Bouzka, za Čisté Budějovice se STAN Viktora Vojtka.

Doprava, doprava a znovu doprava

Jiří Svoboda uvedl, která oblast by se měla stát pro následující čtyři roky jednoznačnou prioritou města. „Pro České Budějovice je to doprava, doprava a znova ještě jednou doprava. To znamená dálnice D3, stavby navazující jako obchvat města. A samozřejmě chceme řešit i parkování ve městě," řekl primátor novinářům. Koalice připravuje parkovací dům i nová záchytná parkoviště, chce také zklidnit dopravu na náměstí.

Tomáš Kuboušek, bezpartijní kandidát TOP 09 v letošních komunálních volbách ve městě dnes vyzval zastupitele, aby se distancovali od Andreje Babiše a kauzy s jeho synem. Na jeho vystoupení reagovalo jen několik zastupitelů. Jan Zahradník řekl, že není dobře, že je Babiš premiérem. Podle Vojtěch Filipa je potřeba ctít presumpci neviny.

Lukáš Mareš se ptal, zda jihočeské ANO chystá ke kauze prohlášení, odpověď nedostal. Primátor se ke kauze pro Budějckou Drbnu vyjádřil jen velmi stroze. „Nejsem kompetentní k tomu, abych se k celé věci vyjadřoval. Případ řeší činné orgány a spravedlivý soud a spravedlivá policie zcela jistě vše řádně vyřeší,“ uvedl.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky ČR, správa, Č. Budějovice, 3.VERZE, AUDIO, FOTO, České Budějovice, Jiří Svoboda, ANO 2011, doprava, Juraj Thoma, Starostové a nezávislí, Občané pro Budějovice, Andrej Babiš, Vojtěch Filip, Martin Kuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primátorem Budějc byl zvolen Jiří Svoboda. Město bude mít šest náměstků  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.