Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Debaty o letišti trvaly téměř čtyři hodiny. Nakonec zastupitelé všechny body odhlasovali

Více než tři a půl hodiny trvaly dohromady diskuse na téma Jihočeské letiště České Budějovice na prosincovém zastupitelstvu. Řešilo se poskytnutí provozní a investiční dotace, a také dohoda o případném prodeji podílu kraji. Oba body nakonec zastupitelé schválili.

Zdánlivě jednoduchý bod, jakým byla Dohoda o vzájemné spolupráci při úpravě vlastnických vztahů ve společnosti Jihočeské letiště České Budějovice, vyvolal téměř dvouhodinovou debatu, ve které ale nezaznělo témeř nic nového.

Po dlouhé výměně názorů zastupitelé nakonec bod odhlasovali. Co pro město dohoda znamená? „Z dohody pro město prakticky vyplývá to, že jsme projevili vůli směrem k Jihočeskému kraji, že jsme za určitých podmínek ochotni prodat svůj padesátiprocentní podíl,“ popsal náměstek primátora Viktor Lavička (ANO).

Ačkoliv koalicí i opozicí panuje většinová shoda na prodeji podílu, někteří členové HOPB už před časem avizovali, že by s prodejem počkali. „Když město odejde vlastnicky z oné společnosti, ztratí vliv na bezprostřední řízení společnosti, na dozorčí radu, na představenstvo. A ta společnost je tím, kdo drží veškeré licence k provozování letiště. Není to ani kraj ani město, je to akciová společnost Letiště České Budějovice. A má – li mít město možnost nějak přímo ovlivňovat to, co se tam bude odehrávat, tak jediná účinná cesta je přes onu akciovou společnost,“ popsal první náměstek Juraj Thoma.

Do letiště chce město poslat co nejméně peněz

Kromě dohody zastupitelé také projednávali výši provozní a investiční dotace, kterou by mělo letiště obdržet. I tomuto bodu předcházela téměř dvouhodinová debata, která připomínala souboj mezi Piráty a zbytkem zastupitelstva.

Původně požadovalo letiště částku 72 milionů korun. Poté ale svůj požadavek snížilo o 20 procent. Zastupitelé tak dnes projednávali, kolik peněz pro letiště nakonec uvolní. „Náš návrh spočíval v tom, abychom se nezavázali k nějakým pevným částkám. Navrhli jsme, aby částka byla definována pouze pro první tři měsíce, v kterých bychom měli přes dozorčí radu a vedení města tlačit na vedení letiště, aby se provoz optimalizoval a aby peníze, které město na provoz posílá, byly co nejmenší,“ popsal opoziční zastupitel Martin Kuba (ODS).

Druhou část, investiční, se město rozhodlo dopředu neposlat. „Jsem přesvědčen, že ty investice tak, jak je předkládá vedení letiště, jsou v naprosto ideální variantě pro ně. Navrhli, že si koupí nové hasičské auto za 18 milionů korun, ale já jsem přesvědčen, že letišti stačí dva, tři roky staré ojeté hasičské auto, které bude stát půlku. Zvolili jsme variantu, že napřed nám letiště představí, co chce koupit a my jim jako město po konzultaci poskytneme polovinu peněz. Je to takzvaně na výzvu, tento postup se u letiště používal vždy,“ doplnil Kuba.

Město tak letišti první tři měsíce nového roku poskytne vždy necelé 3 240 000 korun.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky letiště, České Budějovice, Jihočeský kraj, peníze, Martin Kuba, ANO 2011, Občané pro Budějovice, Juraj Thoma, ODS, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Město zaplatí stejně - kraj aby na ten LKCS pasqil zbytečný měl prachy, tak o to méně pošle veřejné dopravě. A tak další auta začnou ucpávat ČB. Dobrá vydíračka od krajských mocipánů.

Úterý, 10. prosince 2019, 13:36Odpovědět

Debaty o letišti trvaly téměř čtyři hodiny. Nakonec zastupitelé všechny body odhlasovali  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.