Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak se dívají politici na stavební rozvoj města?

I v létě přinášíme další díl Politické koridy, ve které se ptáme zástupců politických stran na vybrané téma. Dnes jsme se zeptali, jestli by se nemělo město zaměřit na výstavbu nových budov. Během posledních let se totiž stavebně Budějce téměř nikam neposunuly.

Juraj Thoma (HOPB)

Klíčem k překonání nedůvěry u veřejných staveb, navíc  financovaných z veřejných zdrojů, jsou podle mne různé formy architektonických soutěží. V současné koalici to považujeme opravdu za naprosto zásadní. Zapojujeme do jejich průběhu všechny politické kluby i komise rady města, protože férová a otevřená soutěž přináší kromě kvalitních výsledků také důvěru v transparentní a kvalifikované rozhodnutí a je doprovázena velkou veřejnou pozorností a diskusí. Viz například soutěž na Park Dukelská, na revitalizaci DK Slavie, či připravované architektonické soutěže  na Dům umění a současné architektury, na městské bytové domy na Máji, či soutěže o návrh na řešení prostor někdejšího ocelového loubí na Pražské. Navíc z toho výčtu příkladů je zřejmé, že takto lze postupovat u velkých několik set milionových staveb i u staveb v nižších investičních řádech.

Lukáš Mareš (Piráti)

Velké stavby jsou pro město prestižní záležitost. Jenže jsou drahé a lidé se právem ptají, jestli je dobré pouštět se do tak velkých a nákladných projektů ve chvíli, kdy se město ve skutečnosti neumí postarat ani o to, co zde máme už teď. Chodníky jsou samá díra, navíc plné odpadků a nedopalků. Péče o stromy a keře buď není vidět, nebo úplně chybí. A nejhorší ze všeho jsou městské parky. Kromě Sokoláku a možná části Stromovky rozhodně k návštěvě nelákají. Příklad dobré praxe přitom máme za rohem - velmi hezký a udržovaný park má například naše nemocnice. Věřte mi, nejen pacienti a jejich návštěvy, ale i my, zaměstnanci, si do něj chodíme rádi odpočinout. Takže na Vaši odpověď říkám - než začneme budovat věci nové, raději se nejdřív naučme pořádně pečovat o to, co už máme.

Martin Kuba (ODS)

Je to podle mě způsobeno neschopností politiků takový projekt reálně a kvalitně připravit. Většina místních politiků bohužel nemá s přípravou větších projektů a s koordinací pracovních týmů žádné praktické zkušenosti. Naprostá většina z nich si nikdy nevyzkoušela, jaké to je muset do nějakého projektu investovat své vlastní peníze, připravit ho a realizovat tak, aby to bylo efektivní. To je tady v Budějovicích bohužel hodně vidět. 

Petr Braný (KSČM)

Když chceme posuzovat výstavbu – investice většího rozsahu v Českých Budějovicích za posledních 10 let, tak jednoznačně dojdeme k závěru, že vedení města se vždy dopracuje k tomu, že ví, co nechce. Jako příklad mohu uvést protipovodňová opatření na řece Malši, most přes řeku Vltavu v Rožnově, nová sportovní hala, Rejnok a podobně. V současnosti je na pořadu dne rekonstrukce Kulturního domu Slavie.

Proč tomu tak je? Město nemá dlouhodobý plán rozvoje, který by byl finančně podložen. Přípravné fáze projektů nejsou dostatečně předjednány s obyvateli města. A v neposlední řadě uvolnění členové Rady města mají často protichůdné názory na investování a nejsou schopni sjednotit postup. To platí i směrem ke kraji. Investice kraje do výstavby Vědecké knihovny se tímto značně opozdila.

Viktor Lavička (ANO)

České Budějovice jsou nádherné město, které se ovšem od revoluce rozvíjí zejména díky soukromým subjektům. Pokud rekapitulujeme stavební počiny města za 30 let, tak toho moc nenajdeme. Město se změnilo, ale investice města jako veřejné sféry do významných projektů jsou minimální. To je potřeba změnit a musíme nejen stále jen rekonstruovat, ale také začít stavět. V tuto chvíli jsou aktuální projekty víceúčelového bytového domu v ulici Rošického, parkovacího domu u sportovní haly a stadionu SK Dynamo, do fáze stavebního povolení směřuje propojení ulice Branišovská a Na Sádkách, svou podobu změní DK Slavie či park Dukelská. Město by také rádo realizovalo Aquapark v lokalitě 4D včetně rozšíření stávajícího parku. Je mnoho zajímavých záměrů a našim úkolem je ze snů změnit v realitu. Nejsem zastáncem mnoha slov, ale skutků, a tak věřím, ze se nám podaří většinu z našich záměrů zrealizovat či alespoň připravit. Bohužel k nim vede poněkud delší cesta, než jsem byl zvyklý z působení v komerčních subjektech.


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce.
Tomáš Bouzek (TOP 09) a Viktor Vojtko (Čisté Budějovice) na dotaz redakce neodpověděli.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky politická korida, politika, České Budějovice, výstavba, projekt, stavba, soutěž, Juraj Thoma, Občané pro Budějovice, Martin Kuba, Petr Braný, Tomáš Bouzek, Viktor Vojtko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Antonín Kania

...v podzimních volbách je nutné volit SPD.. .i v Budějovicích !!... :)

Sobota, 1. srpna 2020, 09:26Odpovědět

POLITICKÁ KORIDA: Jak se dívají politici na stavební rozvoj města?  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.