Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vláda řídí pandemii tak trochu ode zdi ke zdi. Je třeba, aby opatření byla racionální, říká kandidát na hejtmana Martin Kuba

PR článek

Při řízení pandemie mají o opatřeních rozhodovat odborníci a musí umět vysvětlit lidem co a proč je třeba. Nejhorší je, když se nařízení mění každý den podle toho, jak vyjde marketingový průzkum na Facebooku.

Jako lékař se dlouhodobě věnujete tématu koronaviru. Co říkáte na současný vývoj narůstající počty nakažených?
Jako lékař, který strávil skoro deset let péčí o pacienty na ventilátorech to samozřejmě sleduju. Ta čísla jsou znepokojivá. Rozběhla se druhá vlna a bohužel se mi nezdá, že jsme na ni nějak lépe připraveni než na první. Vláda tenkrát přijala razantní plošná opatření, což byla v té chvíli logická reakce. Nikdy jsem nepatřil k těm, co to kritizovali. Dnes je ale jasné, že zbrzdění pandemie bylo za cenu extrémního zastavení ekonomiky a celé společnosti, a že to je dlouhodobě neudržitelný postup. Znovu to už tak řešit nejde. Mimochodem to, že se “první vlna” zvládla tak dobře vedlo k jednomu efektu, kterým je teď zatížená spousta veřejných debat.

Co tím myslíte?
Tím, jak byla opatření razantní, prošli jsme první vlnu opravdu velmi dobře. Řada lidí má tedy pocit, že ta opatření byla “zbytečná”. Vždyť se nic nestalo, tak proč tak strašili. Jenže ono je to trochu jinak. Právě proto, že že ta opatření byla tak razantní a vlastně naprosto bezprecedentní, tak se v podstatě nic nestalo. V zemích, kde si prošli horším průběhem to vědí, a veřejné mínění je tam trochu jiné. Protože se tam koronavirus dotkl řady jejich známých, rodin, blízkých. Ta zkušenost nám “chybí” a proto u nás bere spousta lidí ty věci trochu na lehkou váhu.

Říkáte, že se Vám nezdá, že bychom byli nějak lépe připraveni na druhou vlnu. Vláda přitom slibovala, že na podzim budeme mít chytrou karanténu a celou situaci zvládneme.
Nemám rád věčnou kritiku, ale mám pocit, že vláda léto trochu prohospodařila. Měla čas se připravit, zbytečně nehysterčit a nestrašit, ale fakt se připravit. Abychom už nemuseli dojít k vypnutí společnosti, musíme se naučit s koronavirem efektivně žít a fungovat. Vláda se ale chovala jako by bylo všechno pryč. Na rozdíl od okolních států nám tu dlouhodobě chybí racionální odborné řízení. Napřed roušky všude, i když jste šli sami po lese, a pak zase ze dne na den nikde. V sousedním Německu nikdy nenutili lidi nosit roušky venku, ale celé léto je nechali ve vnitřních prostorech. V Rakousku je mají ve vnitřních prostorech od července. Zatím co u nás si musel každý platit test, tak v Německu Vám ho po návratu z dovolené nabídli hned na letišti. Zadarmo. Od východu z letadla byl modrý koridor, po kterém jste došli až k testu. Nechtěli, aby si Němci vozili koronavirus z dovolené. U nás se užívalo léto a pak se jeden den nařizovalo nosit roušky a druhý den se to odvolávalo podle veřejného mínění. Vláda tím zbytečně ztrácela důvěru lidí, že dělá opatření, která sice nemusí být populární, ale dělá je proto, že jsou nutná a na základě přesných dat a názoru odborníků.

Vy jste inicioval na jaře jihočeskou studii, která už tehdy ukázala, že nakažených je řádově víc, než tvrdila republiková studie. Myslíte si, že by takovou studii bylo dobré třeba na podzim zopakovat?
Jako lékař z ARO jsem naučený rozhodovat se na základě přesných čísel. Takže jsem od začátku chtěl, abychom je na jihu Čech měli. Proto jsme použili kvalitní německé testy, a ne ty čínské rychlotesty. Ukázalo se, že se s nemocí nesetkala promile lidí, ale procenta, a že nemoc často probíhá bez příznaků. Tohle nepřesné čínské rychlotesty ve vládní studii neukázaly. Čas potvrdil, že jsme měli pravdu. Dnes je naprostá většina průběhů lehkých. A myslím, že by bylo rozumné takovou studii zopakovat. Počet lidí, kteří se s nemocí setkali, může být dnes už mnohem větší, a to číslo je důležité pro rozhodování.

Říkáte, že hodně průběhů je lehkých. To je mimochodem argument, který používají kritici používání roušek a dalších opatření a někdy přirovnávají koronavirus k chřipce. Co si o tom myslíte jako lékař?
Pro většinu populace má nákaza opravdu lehký průběh. Představa, že na covid-19 umře každý, kdo se nakazí je nesmysl. A nemá cenu lidi strašit. Je třeba řídit ty věci racionálně. Hlavní riziko současného vývoje je hlavně v tom, že při tak rychlém nárůstu počtu nakažených může i malé procento těžkých průběhů zaplnit dýchací přístroje jihočeských nemocnic. Navíc ty dýchací přístroje potřebujeme i pro jiné nemocné. A každý takový infekční pacient na dýchacím přístroji vyžaduje dost náročnou péči. Nemůže ležet jen tak vedle jiného pacienta. Ta pravidla péče o něj jsou jiná. To není jen o počtu ventilátorů, ale o počtu sestřiček a lékařů, kteří jsou schopni se o ty lidi starat. Bohužel, kdo to nezažil, nemá o tom reálnou představu. A z politiků, co já znám ji nemá skoro nikdo. Proto tvrdím, že musíme být opatrní. Zvládneme to, ale je třeba být opatrní a rozhodovat se správně. Bohužel v řízení epidemie je to často tak, že v době, kdy říkáte, že je třeba přijímat preventivní opatření, tak se ještě nic neděje a lidé mají pocit, že je spíš otravujete. Když už se něco děje, tak jsou mnohem víc ochotni ta opatření přijmout, jenže pak, už je na ně zase dost pozdě.

Jaké je tedy podle Vás řešení pro podzim?
Na jihu Čech musí průběh řídit hlavně lidé, kteří tomu rozumí. Jihočeši musí vědět co a proč se dělá. Musí věřit, že ta rozhodnutí jsou správná. Pokud povedeme kraj, budu chtít vedle sebe mít lidi, kteří se mnou pracovali na jihočeské studii. Lékaře, moje bývalé kolegy z oddělení ARO v krajských nemocnicích, lidi z laboratoří a vědce, kteří tomu opravdu rozumí. Potřebujeme přesná čísla a správná rozhodnutí a jsem si jist, že to na jihu Čech zvládneme.


Zadavatel ODS, zpracovatel ODS

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Martin Kuba, pandemie, koronavirus, rozhovor, COVID-19, lékař, Facebook, ODS, Německo, Česko, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Kuba uměl rušit vlaky a decimovat veřejnou dopravu. To byl náměstkem Zimoly. Ještě tak z nějakých švindlů něco pro sebe, ale nic jiného nečekejme.

Středa, 16. září 2020, 18:48Odpovědět

Pavilek Jakoubek

A co by tedy v podobném případě dělala ODS?

Středa, 16. září 2020, 01:37Odpovědět

Vláda řídí pandemii tak trochu ode zdi ke zdi. Je třeba, aby opatření byla racionální, říká kandidát na hejtmana Martin Kuba  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.