Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pokud jeden ze středopravicových subjektů výrazně neuspěje, vydělá na tom zase jen hnutí ANO, říká kandidát na hejtmana za jihočeskou ODS Martin Kuba

PR článek

Letos se jihočeské ODS podařilo dát dohromady tým lidí, kteří jsou schopni Jihočeský kraj opravdu posunout hodně dopředu. Jak hodnotí kampaň lídr a kandidát na hejtmana Martin Kuba? Jak vnímá vývoj druhé koronavirové epidemie? A jak chce ODS v případě úspěchu zavést sledování plnění kampaně? To se dozvíte v následujícím rozhovoru.

Jak podle Vás proběhla kampaň na jihu Čech?
Myslím, že byla klidná. My jsme od začátku říkali, že nebudeme na nikoho útočit, ale především představovat Jihočechům naši vizi a plán pro náš kraj, náš tým a to, co si myslíme, že by se v jednotlivých okresech mělo dělat. Bohužel většina Jihočechů vnímá kraj jako nějaký úřad v Budějovicích, který neřeší to, co je v jejich městech a obcích trápí. To změníme. Kraj má opravdu velké možnosti, chce to jen zapojit krajské finance do řešení problémů v jihočeských městech a obcích. Jsou to totiž peníze všech Jihočechů.

Dávali jste v kampani důraz na manažerské řízení a tým odborníků. Myslíte si, že to do politiky patří, a že v tom má opravdu kraj problém?
Větší, než si myslíte. Je to problém celé politiky. Když srovnávám svoje zkušenosti z toho, co jsem zažil v politice a pak to, jak jsme museli budovat naše firmy, tak musím říct, že to srovnání je hrozné. Každý, kdo chodíme do práce prostě za sebou musíme mít každý den nebo týden konkrétní výsledky. Jinak to prostě nejde. Je jedno jestli jako zaměstnanec nebo v nějaké řídící funkci nebo jste živnostník, anebo máte svou vlastní firmu. Prostě bez toho neobstojíte. Konkrétní výsledky. A tohle se z politiky vytrácí. Proto jsem chtěl, aby v našem týmu byli lidé, kteří jsou úspěšní ve svých oborech a jsou zvyklí mít za sebou výsledky. Vím, že pokud něco Jihočechům slíbíme, tak tihle lidé by se styděli jim za čtyři roky říkat že „to nešlo”.

Říkali jste, že chcete zavést sledování plnění vašeho programu. Co si pod tím mám představit?
Ano, protože jsem zvyklý z firmy na kontrolu. Zavedeme online kontrolu plnění našeho programu, aby nás voliči mohli průběžně on-line kontrolovat a měli jasnou představu o tom, co jsme v konkrétních věcech už udělali, co plánujeme, co je třeba teď udělat a jaké jsou reálné termíny. Prostě webová stránka, kde bude vše vidět. Když jsem si s lidmi v okresech povídal o tom, v jaké fázi jsou stavby jednotlivých obchvatů měst a obcí, zjistil jsem zajímavou věc. Každý z politiků jim pořád jen slibuje, že „se to postaví”. Nikdo už ale neřekne, v jaké fázi je příprava té stavby, co je třeba teď konkrétně udělat, a že když se tohle a tohle neudělá, tak ta silnice nebude stát ani za dalších deset let. A pochopil jsem, že jim to vlastně vyhovuje. Těžko je pak můžete kontrolovat, jestli se pro ten konkrétní obchvat nebo jinou stavbu dělá maximum. A to my chceme změnit. Chceme hrát s Jihočechy fér.  

Jak vnímáte vývoj druhé vlny koronavirové epidemie. Bohužel začínají narůstat počty zemřelých a plní se i nemocnice. Je kraj dobře připraven?
Ano, ten vývoj je bohužel přesně takový, jaký se podle čísel před pár dny dalo očekávat. Víte, že já v tomhle nemám rád politickou kritiku a často jsem ji vyčítal i našim představitelům ODS. Teď je ale objektivní, že vláda přes léto zaspala. Tvrdím, že tu situaci musí řídit lidé, kteří tomu rozumějí a také musí s lidmi komunikovat tak, aby všichni věděli, co se dělá, proč se to dělá a věřili, že to má nějaký smysl. Od začátku jsem chtěl, abychom měli přesná čísla, a proto jsem inicioval jihočeskou studii. Ta už tenkrát prokázala, že se s nemocí setkalo více lidí, a že může probíhat bezpříznakově. Pokud povedeme kraj, budu chtít mít kolem sebe odborníky lékaře, moje kolegy z nemocnice a také z laboratoří a vědce, kteří se s námi podíleli na naši studii. Prostě tady na jihu Čech budeme nastavovat kroky racionálně a na základě jasných čísel.

Minulý týden jste na svém Facebooku napsal, že víc, než všechna opatření vlády o dalším šíření rozhodne to, jak se bude každý z nás chovat.
Ano. Prostě buď se budeme každý chovat odpovědně a budeme se snažit tu vlnu zastavit anebo budeme všichni ten virus šířit, aniž bychom o tom věděli. Tenhle virus má prostě nevýhodu, že i když se cítíte dobře a nic Vám není, tak ho můžete přenášet a nakazit kolem sebe dost lidí. Ta vlna, pokud poletí populací moc rychle, tak i když bude procento lidí, kteří mají těžký průběh, tak to bude v absolutním počtu velké číslo. To pak přetíží zdravotní systém. Většina z nás se nemusí chránit kvůli sobě, ale snažíme se všichni ochránit naše rodiče a seniory. Chtěl bych, aby i oni vnímali, že pro spoustu lidí, firem, živnostníků, je to extrémně těžká doba. Že ta opatření prostě zásadně ovlivňují jejich výdělky a životy i budoucnost jejich dětí. Prosím všechny jihočeské seniory, aby to vnímali. Aby se chovali odpovědně, a hlavně, chránili sami sebe. Vím že jim Andrej Babiš a ministryně financí Schillerová slibují peníze, a že se o ně postarají, že všechno zařídí, ale zapomínají jim říct, že ty peníze musí vydělat ti, kteří chodí do práce. Vláda má jen ty peníze, které vybere na daních. Pokud nebude společnost fungovat, doplatí na to nejen senioři, ale i extrémně to zatíží budoucnost jejich dětí a vnoučat. Věřím, že většina z nich to vnímá. Takže tady na jihu musíme nastavovat opatření chytře, aby byla funkční a udržitelná. Jsme v tom prostě společně. A zvládneme to!

Nebojíte se, že se hlasy mezi středopravicovými subjekty rozdělí tak, že většina bude mít málo a nejvíc na tom vydělá ANO?
To je samozřejmě riziko. Chceme, proto co nejvíce uspět, aby tady byl tým, který je jasnou protiváhou. Respektuji, že pokud je někdo zarytý fanoušek vládního hnutí ANO nebo ČSSD, tak náš tým asi nepodpoří. To chápu. Dovolím si ale na závěr kampaně říct něco všem ostatním. Vám, kteří si myslíte, že by měla proti vládním stranám stát silná protiváha v našem kraji. Pokud přemýšlíte o silném týmu mezi středopravicovými stranami, pak je náš tým ta správná volba. Pokud na středopravici jeden ze subjektů výrazně neuspěje, vydělá na tom zase jen hnutí ANO. V zastupitelstvu kraje bude spousta malých stran a vládnout bude zase ANO. Ve většině krajů to tak určitě dopadne. Ale u nás na jihu se to stát nemusí. Chápu, že Vás ODS možná historicky štvala, a že některé z Vás ta centrální občas štve i teď. Jsem si ale jistý, že tenhle tým nové jihočeské ODS si letos od Vás šanci rozhodně zaslouží. Máte letos jedinečnou šanci na jihu Čech postavit do čela kraje tým osobností, které ho mohou opravdu posunout dopředu a budou silnou protiváhou vlády. A rozhodovat bude každý hlas. Možná právě ten Váš. Pokud s tím, co říkám souhlasíte, tak nás přijďte u voleb podpořit. Můžeme náš kraj společně změnit.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky politika, ODS, Martin Kuba, rozhovor, ANO 2011, Česko, peníze, Jihočeský kraj, vláda, Andrej Babiš, Alena Schillerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Strčte si ty své plky za klobouk. Venkovu jste již pomáhal za náměstkování, když jste, zcela určitě v jeho zájmu, zrušil 2 tratě a k tomu kolem 20% spojů vlakové osobní dopravy. Což nebylo neumětelství, jen bohapustá zlodějina. Jsme vám vděčni za příspěvek k zahlcení ČB a jiných měst auty. Zatímco jinde veřejnou dopravu kraje rozvíjely, přibližovaly venkovu, za vaší vychytralé správy se kraj přiblížil opět o něco blíže nějakému albánskému venkovu.

Středa, 30. září 2020, 09:13Odpovědět

Pokud jeden ze středopravicových subjektů výrazně neuspěje, vydělá na tom zase jen hnutí ANO, říká kandidát na hejtmana za jihočeskou ODS Martin Kuba  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.