Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Předsedou Asociace krajů se stal jihočeský hejtman Martin Kuba

Předsedou Asociace krajů se při včerejší volbě stal jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Byl zvolen 13 hlasy hejtmanek a hejtmanů ze 14 hlasujících. Jeho prvním místopředsedou bude hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Představitel opozičních občanských demokratů tak bude v čele asociace po 12 letech.

Martin Kuba je členem ODS od roku 2003, od listopadu 2012 do ledna 2014 byl prvním místopředsedou strany a po demisi Petra Nečase i jejím úřadujícím předsedou. V Nečasově vládě byl předtím v letech 2011 až 2013 ministrem průmyslu a obchodu. Hejtmanem byl zvolen před měsícem, ODS v Jihočeském kraji utvořila koalici s KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutím Jihočeši.

„Velmi si vážím vašich hlasů a pevně věřím, že zvládneme spolupracovat na všech věcech, které v zájmu našich krajů musíme řešit. Soudržnost při vyjednávání se státem o všech aktuálních tématech je teď velmi důležitá,“ zdůraznil po svém zvolení Martin Kuba.

Jihočeský hejtman bude také kontaktovat ministryni financí Alenu Schillerovou, aby co nejdříve stanovila termín setkání ke kompenzacím v souvislosti s „daňovým balíčkem“.

Asociace sdružuje všechny kraje v ČR a jejím úkolem je hájit a prosazovat jejich společné zájmy. Pomáhá taky se vzděláváním krajských zastupitelů a je krajům nápomocná při jejich zahraničních aktivitách. Důležitou roli hraje i při aktuální koronavirové epidemii, o koordinaci činnosti regionů pravidelně jedná s Ústředním krizovým štábem.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky Asociace krajů, Martin Kuba, ODS, Jihočeský kraj, Asociace krajů České republiky, Ivo Vondrák, ANO 2011, Petr Nečas, Moravskoslezský kraj, KDU-ČSL, TOP 09, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předsedou Asociace krajů se stal jihočeský hejtman Martin Kuba  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.