Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Vidí zastupitelé smysl ve výstavbě zařízení na energetické využití komunálních odpadů?

Otázka výstavby ZEVO, tedy zařízení na energetické využití komunálních odpadů, je nyní v České Budějovicích aktuálním tématem. Všech městských zastupitelských klubů se zeptala redakce Drbny na jejich názor, zda ve výstavbě zařízení spatřují význam a jak se k podpoře projektu staví. Zastupitelé se ve svých odpovědích vzácně shodují.

KOMENTÁŘ: Nebojte se ZEVO. ZEVO je potřebné. OK, ale co je to vlastně ZEVO?

Bez ohledu na to, zda zelené politice fandíte, nebo nikoliv, tomuto trendu v příštích dekádách neuniknete. Představitelé Evropské unie dali již přijatými i připravovanými směrnicemi jasně najevo, že udržitelný růst provázený masivními investicemi...

Jaký smysl může mít pro České Budějovice plánované zařízení na energetické využití komunálních odpadů a podporuje váš zastupitelský klub takový projekt?


Viktor Lavička (ANO)

Náš klub jednoznačně podporuje záměr na energetické využití komunálních odpadů, což zastupitelstvo města vlastně již schválilo přijetím tzv. Zelené strategie Teplárny  v letošním roce. Zde je ZEVO jedním ze tří základních pilířů výroby tepla ve městě po opuštění uhlí. Město bude využívat jednak teplo z JE Temelín, jednat teplo ze ZEVO a doplňkově kotel na dřevní štěpku, případně plyn. Dojde k úplnému odklonu od uhlí. Náš zastupitelský klub hlasoval PRO, stejně jako většina dalších zastupitelů.  Zařízení pro energetické využití odpadů (ZEVO) má pro město České Budějovice prioritní význam a hluboký smysl. Nová evropská legislativa v oblasti nakládání s odpady zavazuje i ČR k tomu, že po roce 2030 bude zásadním způsobem omezeno dosavadní skládkování.  Obce a města jsou z dnes již platného zákona povinni zajišťovat sběr a likvidaci odpadů na území obce. V současné době platí každý obyvatel ČB částku 680 korun za rok na částečné pokrytí nákladů na likvidaci a svoz odpadu. Město doplácí na tuto službu dalších 110 milionů korun ročně.  Město z možností, které v oblasti likvidace zbytkového (po třídění) komunálního odpadu jsou, zvolilo variantu ZEVO.

Tomáš Bouzek (TOP 09)

Vybudování zařízení na energetické využití odpadů je potřebné a má aspekt v prvé řadě ekologický, ve druhé samozřejmě energetický. Jsme sice dobří v třídění odpadů, ale tříděný odpad dále zpracováváme jen v malé míře. Nerecyklujeme, ale skládkujeme, což představuje neúnosnou zátěž pro životní prostředí. ZEVO je logickou možností, jak odpady ekologicky zpracovávat a zároveň získat alternativní energetický zdroj k dosud převládajícímu hnědému uhlí v teplárenství. V rámci budějovické teplárny je to další diverzifikace zdrojů vedle horkovodu z Temelína. V zastupitelském klubu jsme zajedno, že je třeba zvolit ekologicky a ekonomicky vhodný model ZEVO se spádovou oblastí odpovídající zhruba jihočeskému kraji, ze kterého by se odpad zpracovával. Zároveň je nutné připravit projekt tak, aby negativně neovlivnil občany Vráta, kde má ZEVO v budoucnu stát.

Jan Hošek (Piráti)

Město se tím může zbavit dvou much jednou ranou. Potřebujeme jiný zdroj tepla, než je uhlí. A zároveň nechceme a ani nebudeme moct vozit jinak nevyužitelný směsný komunální odpad na skládku. V principu má ZEVO naši podporu. Ale je potřeba si dát pozor na několik věcí. Plánovaná kapacita 160 tisíc tun za rok je poměrně velká. Aby se využila, hrozí, že bude menší snaha recyklovat, nebo se k nám bude vozit odpad z velké dálky. Na náš návrh již v červnu schválilo zastupitelstvo doporučení, že mají odpady pocházet převážně z území Jihočeského kraje a významná část se má přepravovat po železnici. Velká otázka bez jasné odpovědi je, kdo tu stavbu zhruba za tři miliardy Kč zaplatí. Město ani samotná teplárna si to dovolit nemůže. Zároveň chceme, aby významný vliv na provoz tohoto podniku měl veřejný sektor."

Juraj Thoma (HOPB)

Jistěže. Zastupitelé HOPB plně podporují vybudování zařízení na energetické využití odpadu v Českých Budějovicích. Otevřeně to deklarujeme mimo jiné i našim hlasováním o této věci v radě města, která schválila 23. 11. 2020 založení dceřiné společnosti (Teplárny České Budějovice) ZEVO Vráto, a.s. a hlasováním o zadání územního plánu města České Budějovice na jednání zastupitelstva města 27. 11. 2020, který vybudování tohoto zařízení předpokládá.

Petr Braný (KSČM)

Zařízení na energetické využití odpadů je součástí letos schválené koncepce městské teplárny spolu s horkovodem z elektrárny Temelín, jehož výstavbu jsme dlouhodobě podporovali. Tyto projekty tak jsou pod veřejnou kontrolou a měly by zajistit stabilní ceny tepla pro občany Českých Budějovic. Zároveň by krajské město vytvořilo důležitou součást budoucího systému hospodaření s odpady téměř pro celý region. Budějovické ZEVO má tedy smysl jak z pohledu snižování spotřeby fosilních paliv, tak i moderního odpadářství. I v této oblasti očekáváme především zachování nákladů domácností na likvidaci odpadů alespoň na současné úrovni, protože jinak by kvůli legislativním změnám hrozilo velké zdražování.

Martin Kuba (ODS)

Sektory energetiky a odpadového hospodářství prochází velkými změnami. Podporujeme postupné ukončení spalování uhlí a zavádění principů cirkulární ekonomiky do každodenní praxe. Vzhledem k hustotě osídlení produkují domácnosti a firmy z budějcké aglomerace nejvíce odpadů v kraji. Městská teplárna zároveň vlastní a provozuje nejrozsáhlejší síť zásobování teplem v kraji a disponuje také vhodnou lokalitou dostupnou po dálnici i železnici. Tento budoucí brownfield má potenciál k efektivnímu zapojení komunálních odpadů do udržitelného energetického mixu města. Zodpovědně jsme zvážili několik variant a moderní zařízení na ekologické zpracování již efektivně nerecyklovatelných odpadů se jeví jako vhodné řešení. Stejně jako v zahraničí i jiných regionech České republiky. Můžeme tak částečně nahradit fosilní paliva, současně přispět k ukončení skládkování a zastavit nárůst poplatků za svoz. V našem regionu bez užitku skládkujeme téměř 58 % odpadů, což je výrazně nad průměrem EU i ČR. Toto dlouholeté plýtvání musí skončit a Jihočeský kraj se na této pozitivní změně bude aktivně podílet. Vyplatí se to nám i budoucím generacím Jihočechů.

Viktor Vojtko (Starostové a nezávislí a Čisté Budějovice)

STAN a Čisté Budějovice podporují projekt místního energetického využití odpadu jako doplněk k lepšímu třídění a recyklaci. Je to podle našeho názoru lepší než běžné skládkování komunálního odpadu, které není dlouhodobě udržitelným řešením likvidace odpadu. Zároveň by kapacitně zařízení mělo řešit především České Budějovice a blízké okolí, abychom neimportovali odpad z daleka. Je ale třeba, aby projekt respektoval jednak vysoké standardy ohledně dopadů na životní prostředí (emise, doprava i stavba samotná), jednak aby také vycházel ekonomicky, protože výsledné náklady budou částečně tvořit cenu tepla pro obyvatele Českých Budějovic.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky České Budějovice, politická korida, ZEVO, odpady, odpad, komunální odpad, stavba, Drbna.cz, Česko, Jaderná elektrárna Temelín, ANO 2011, Jihočeský kraj, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan T

Fakt ta stavba musí být takhle strašně hnusná? :( Tady někdo usnul v devadesátých letech, ne?

Pondělí, 7. prosince 2020, 17:06Odpovědět

POLITICKÁ KORIDA: Vidí zastupitelé smysl ve výstavbě zařízení na energetické využití komunálních odpadů?  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.