Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hejtmani nejsou podřízení premiéra. Mě neřídí a nebude, reaguje Martin Kuba na slova Andreje Babiše v Partii

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) se opřel do premiéra Andreje Babiše (ANO), který v neděli zopakoval, že vláda má očkovací systém proti nemoci covid-19 připravený. V Partii televize Prima se pochlubil, že při epidemii využívá své zkušenosti z podnikání. Jako jeden z důkazů dodal večerní SMS právě jihočeskému hejtmanovi. Ten se proti slovům Babiše na sociálních sítích ohradil.

Babiš se v pořadu televize Prima vyjádřil, že při epidemii využívá své zkušenosti z podnikání a podobně funguje i v přípravě očkování. „Jsem krizový manažer, z jiného světa. Vybudoval jsem firmu od nuly. Já to řídím, já je terorizuju. Včera jsem mluvil s asi pěti řediteli. Dělám mikromanagement,“ řekl v pořadu.

Jako jednu z aktivit zmínil, že večer napsal SMS hejtmanovi Jihočeského kraje. „K výroku premiéra v Partii, že stát řídí jako firmu, což dokládá tím, že mi jako hejtmanovi včera psal ještě ve 22 hod. mám poznámku. Hejtmani nejsou podřízení premiéra. Mě neřídí a nebude. Jsme na očkování připraveni a zítra vše představím na tiskové konferenci. Chybí nám spíš dost věcí od vlády,“ zareagoval na jeho slova hejtman Martin Kuba. Na jeho reakci jako první upozornil portál SeznamZprávy.cz.

Už v průběhu týdne totiž Jihočeský kraj informoval, že v pondělí po poledni představí vlastní koncepci vakcinačních center pro Jihočeský kraj a celkový koncept krajské vakcinační strategie. Tato koncepce bude následně 5. ledna nabídnuta ministerstvu zdravotnictví, jako vzorový projekt pro celorepublikové využití.

V dnešní Partii premiér představil detaily očkování tak, jak ho plánuje spustit stát. Podle něho se na očkování mohou od 15. ledna registrovat lidé nad 80 let věku. Od 1. února se pak budou moci hlásit všichni obyvatelé Česka. Očkovací termín dostanou podle různých kritérií. Hlavním bude věk, ale také zdravotní stav nebo zaměstnání.

„Systém to naprogramuje a samozřejmě každý, kdo se tam rezervuje, musí vyplnit údaje,“ řekl Babiš. Zdravý člověk, kterému je 66 let, dostane termín později než například pětašedesátiletý zájemce s vysokým tlakem, obezitou nebo závažným onemocněním plic. Přihlašovat se bude možné přes internet nebo prostřednictvím praktických lékařů či telefonicky. Mladší a zdraví lidé budou zařazeni do databáze a časem dostanou termín přes zprávu SMS. Podrobnosti sdělí ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v úterý na tiskové konferenci.

Přednost podle premiéra dostane například asi 13 tisíc lidí s cukrovkou, 93 tisíc s obezitou, 218 tisíc se závažným onemocněním plic nebo 24 tisíc se závažným onemocněním ledvin. Dalším kritériem bude zaměstnání v oblasti integrovaného záchranného systému, v kritické infrastruktuře, zdravotnictví či v sociální oblasti.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook.com/AndrejBabis | Zdroj ČTK, televize Prima, SeznamZprávy.cz

Štítky očkování, Andrej Babiš, koronavirus, covid-19, Martin Kuba, SMS, ANO 2011, ODS, TV Prima, Jihočeský kraj, Jan Blatný, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Samolibý vykuk.

Úterý, 12. ledna 2021, 09:24Odpovědět

Hejtmani nejsou podřízení premiéra. Mě neřídí a nebude, reaguje Martin Kuba na slova Andreje Babiše v Partii  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.